Европейската ракета “Ариана 6 е морално остаряла в сравнение с

...
Европейската ракета “Ариана 6 е морално остаряла в сравнение с
Коментари Харесай

Европа остава без никакви орбитални космически ракети на 17-ти юни

Европейската ракета “Ариана 6 ” е морално остаряла спрямо “Фалкън 9 ” – и към момента не е подготвена за полет. Image credit: ESA

На 17 юни в 00:26 ч. ще излети последната галактическа ракета “Ариана 5 ” с немския сателит “Хайнрих Херц ” и френския “Сиракуз 4б ”, след което Европа ще остане без никакви орбитални галактически носители. Започва черен интервал, през който, в случай че дадена европейска страна ще желае да изпрати собствен товар в орбита, няма да има опция това да стане с създадена на Стария континент ракета, а ще би трябвало да се разчита на милостта на други страни като Съединени американски щати.

Разбира се, това не значи, че европейските галактически задачи ще спрат да летят – неповторимият галактически телескоп “Евклид ”, да вземем за пример, ще бъде изстрелян през юли, само че с ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. Именно това значи да нямаме независим достъп до орбита.

Никой не знае какъв брой време ще продължи този интервал. Изключвайки ракетата “Ариана 5 ”, която е пред пенсиониране, европейската космонавтика разполага единствено с още една галактическа ракета – “Вега-С ”, създадена от италианското дружество Авио. Но тя претърпя неуспех през декември, а последващите разбори демонстрираха, че има индустриален недостатък, засягащ вторите ѝ степени и по-точно соплото на мотора “Зефиро ”. Като резултат на 3 март бе оповестено, че “Вега-С ” ще се завърне в употреба най-рано напълно в края на 2023 година (да се схваща 2024 година, по Закона на журналиста Ерик Бъргър, който гласи следното – в случай че бъде оповестено, че дадена ракета ще лети в последната четвърт на дадена година и към датата на оповестението остават повече от шест месеца, изстрелването ще бъде отсрочено за идната година).

Някъде при започване на 2024 година се чака да дебютира и новата ракета “Ариана 6 ” – само че всички признаци свидетелстват, че това е оптимистичен график и евентуално ще има още измествания в бъдеще – просто не се знае какъв брой още ще чакаме.

За унизителното състояние на Европа е отговорна, несъмнено, бюрокрацията, която спъва ракетните стартъпи, съществуването на малко такива стартъпи, неналичието на задоволително политически и финансови тласъци, неналичието на визионери от калибъра на Илон Мъск и Джеф Безос, както и държавно подкрепяният мастодонт Арианагруп – който е европейският аналог на Боинг.

Прочие може да се каже, че Европа ни дава прегледен образец какъв щеше да е западният галактически свят без СпейсЕкс. В Съединени американски щати СпейсЕкс избавя ситуацията и вози изкуствени спътници, междупланетни задачи, както и товари и астронавти до МКС. Боинг оповестява непрекъснати отлагания и корабът “Старлайнър ” все не може да отлепи от Земята. Разликата сред Арианагруп и Боинг е, че Боинг най-малко поема публичната си отговорност, като след всеки проблем имаме конференции и подробни пояснения. Арианагруп не го прави.

Анализаторът Ендрю Парсънсън написа следното предходната година: “Когато попитах непосредствено Арианагруп дали компанията би трябвало да поеме отговорност и да се извини за отлаганията и следствията, до които те ще доведат по отношение на нашия европейски достъп до космоса, аз бях слисан. Пиарът на компанията ме увери, че “програмата за Ариана 6 е на Европейската галактическа организация ” и Арианагруп е просто подизпълнител на изстрелващата система. И вместо да проявят разкайване или да се извинят, от Арианагруп отвърнаха, че “Екипът на Европа ” е извънредно горделив с последните си достижения по отношение на сглобяването на ракетата и огневите тествания на горната степен. След това ми споделиха, че те са “много сюрпризирани ” от клеветите ми, че Арианагруп би трябвало да поеме отговорност. Само че аз не желаех от Арианагруп да поеме финансова отговорност, а просто да станат и да признаят, че парите са стигнали до тяхната врата. Очевидно бе доста неуместно от моя страна да изисквам това. ”

“Почувствах се като човек, който взима хапчета за луди и се зачудих дали има някакъв исторически казус, който би извинил отлаганията на “Ариана 6 ” ”, сподели Парсънсън.

“ “Ариана 1 ” бе първата европейска галактическа ракета. Да, преди нея имаше “Диамант ”, единствено че тя бе проектирана, издигната и изстреляна от Франция, а не от обединена Европа. Също по този начин имаше и Европейска организация за разработка на ракети и притежател “Европа ”, само че колкото по-малко се приказва за тази злополука, толкоз по-добре. “Ариана 1 ” съставлява генезисът и нейното дебютно изстрелване през декември 1979 година беляза началото на космонавтиката на Европа.

Полетът на “Ариана 1 ” бе последван от “Ариана 3 ” през 1984 година След въвеждането на новата ракета, още две спомагателни ракети “Ариана 1 ” бяха изстреляни. До пенсионирането на “Ариана 1 ” през 1986 година, в космоса бяха изпратени общо пет ракети “Ариана 3 ”.

“Ариана 2 ” полетя за пръв път през 1986 година. Да, “Ариана 3 ” се появи преди “Ариана 2 ”, а това е напълно друга история. След въвеждането на “Ариана 2 ” в употреба бяха изстреляни пет спомагателни ракети “Ариана 3 ”. “Ариана 2 ” бе пенсионирана през 1989 година, няколко месеца преди пенсионирането на “Ариана 3 ”.

Първата ракета “Ариана 4 ” полетя през 1988 година. След нейното въвеждане бяха изстреляни шест спомагателни ракети “Ариана 3 ” и “Ариана 2 ”. Когато “Ариана 2 ” и “Ариана 4 ” бяха пенсионирани, “Ариана 4 ” бе изпълнила четири полета.

И най-после имаме настоящата ракета на ЕКА – “Ариана 5 ”. Първите две произведения бяха изстреляни през 1996 и 1997 година. Първото изстрелване бе неуспех, а второто – непълен неуспех, което потвърждава нуждата от застъпване на версиите на ракетите. Но дано да сме великодушни. Първият сполучлив полет на “Ариана 5 ” бе през 1998 година. А след нейното въвеждане в употреба бяха изстреляни още 35 ракети от по-старата версия “Ариана 4 ”. Когато тя бе пенсионирана през 2003 година, почти бяха летели сполучливо 12 ракети “Ариана 5 ”. Казвам “приблизително ”, тъй като вниманието ми се отклони, до момента в който преброявах, което демонстрира какъв брой съществено бе застъпването на задачата.

При “Ариана 6 ” ще има нула поддържания! (Бел. прев. – това значи, че ракетата “Ариана 5 ” ще бъде пенсионирана преди да има и един полет на “Ариана 6″!). Това е извънредно неприятно обмисляне от страна на ЕКА и Арианагруп, което в никакъв случай не бе прието и даже незадълбочено упоменато. ”

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР