Европейската комисия ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето

...
Европейската комисия ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето
Коментари Харесай

Томислав Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

Европейската комисия ще подкрепи трите най-засегнати въгледобивни региони от затварянето на въглищните централи поради прекосяването към безвъглеродна стопанска система. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тематика " Политиката по климата и " Зелената договорка ", представен от Българска национална телевизия. В рамките на форума стана ясно, че през 2025 година всички семейства ще излязат на свободния пазар на ток.

Изследване на Националния център за парламентарни проучвания от септември демонстрира, че 41% от българите не са осведомени със Зелената договорка, а със периодите в нея - 56%.

Тя планува прекосяване на безвъглеродна стопанска система до 2050 година, като България ще разполага с 2,3 милиарда лева за разнообразни ограничения по деркарбонизация, като главно се залага на енергийното възобновяване на сградния фонд.

" Имаме упоритостта голяма част от всички обществени здания, които се употребяват без значение вида постройка, частните здания. Ще продължим да оказваме помощ на българската промишленост да си подменя индустриалната база, тъй като печален факт е, че за една единица Брутният вътрешен продукт, промишлеността изразходва 3,6 пъти повече сила от приблизително европейското ", съобщи Томислав Дончев.

Зелената договорка планува затваряне на въглищните централи до 2025 година и прекосяване към различни източници на ток.

" Европейска комисия е излязъл с три пилотни региона, които ще бъдат обект на целеустремено подкрепяне от Фонда за Справедлив преход. Става дума за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. България смята, че има и други региони в страната, ние сме показали 8, които също ще бъдат наранени от тези политики и сега на база съглашения със Световната банка сме стартирали изработването на проекти за обективен преход в тези региони ", сподели още Дончев, представен от националната телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР