Европейската комисия ще обсъди следващата седмица становището по искането на

...
Европейската комисия ще обсъди следващата седмица становището по искането на
Коментари Харесай

ЕК ще обсъжда искането на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС

Европейската комисия ще разиска идната седмица мнението по настояването на Украйна да получи статут на претендент за присъединение към Европейски Съюз. Това заяви еврокомисарят по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел на взаимна конференция с украинския вицепремиер Олга Стефанишина в Брюксел.

Габриел изрази очакване въпросът да бъде прегледан задълбочено, отговорно и с взор в бъдещето. Европейска комисия прави всичко по силите си, с цел да обезпечи всички вероятни средства, с цел да помогне на Украйна, добави тя във връзка идното този месец начало на самодейност за приобщаване на украинските високотехнологични и проучвателен сдружения в европейската мрежа от сходни предприятия. Предвижда се планът да бъде насърчен безплатно с 20 милиона евро от Европейски Съюз, като ще бъдат отпускани до 60 хиляди евро на сдружение. По думите на Габриел сдруженията от високите технологии, изключително в областите на енергетиката и земеделието, ще оказват помощ на Украйна в следвоенното възобновяване.

Поздравявам украинците за смелостта и упоритостта, не сте сами, добави еврокомисарят. Габриел означи, че със съдействието на Европейски Съюз е построена онлайн просветителна платформа на украински език, където учениците могат да намерят нужните принадлежности.

Вицепремиерът Стефанишина уточни, че 15 на 100 от изследователската инфраструктура в нейната страна е била разрушена от подхванатата от Русия война. По нейните думи, все пак 70 на 100 от дребните украински сдружения не престават да работят.

Знаем, че ще победим, само че не знаем по какъв начин ще наподобява Украйна на идващия ден. Русия и (руският президент Владимир) Путин ще стигнат до такава степен, докъдето им бъде разрешено. Украйна сподели, че Русия може да бъде спряна. Показахме на света, че Руската федерация не съумява да реализира нито една от набелязаните цели на войната. В ход е война на безсилие и е време да се работи, прикани Стефанишина.

Русия и в частност Путин не са супергерои, нямат изключителни качества, непознати за демократичния свят. Надявам се решенията за налагане на ембарго на вноса на съветски газ и нефт, осъждането на провокирания от Русия дефицит на храни, да спрат (руския президент - бел. кор.). Надявам се, че страните ще реализиран самостоятелност от съветското изнудване. Само от нас зависи да спрем Русия - от украинците и европейците. Никой не може да планува по кое време войната ще завърши, добави тя.

Стефанишина добави, че разглеждането на украинското искане за приемане на статут за претендент за присъединение към Европейски Съюз се прави доста бързо, при вземане предвид с условията. Европейска комисия работи интензивно, с цел да показа своето мнение преди съвещанието на Европейския съвет, разясни тя във връзка идната среща на европейските държавни и държавни ръководители в края на месеца. Уверени сме, че ще бъдат регистрирани осъществените от Украйна промени, съобщи вицепремиерът и посочи, че 91 на 100 от украинците поддържат настояването за договаряния за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР