Европейската комисия се подготвя след няколко дни да започне да

...
Европейската комисия се подготвя след няколко дни да започне да
Коментари Харесай

ЕК след няколко дни трябва да започне да използва Северна Македония

Европейската комисия се приготвя след няколко дни да стартира да употребява новото име " Република Северна Македония ", заяви кореспондентката на МИА в Брюксел.

След като двете страни ратифицираха Преспанския контракт, Европейската комисия чака да завършат всички планувани процедури сред Скопие и Атина, с цел да влезе в действие използването на новото име в европейските институции. Република Македония би трябвало да осведоми Обединените народи и всички интернационалните и районни организации, че договорът е влязал в действие и да изиска от тях да употребяват термина " Северна Македония ". Според дипломатически източници Европейска комисия чака уведомление от Скопие до сряда тази седмица, редом с известяването на на Организация на обединените нации.

Същевременно от Европейска комисия осведомят, че някои неща не са изцяло изяснени като това дали смяната на името ще се случи незабавно или ще се чака решение на Колежа на комисарите или на Съвета по външни работи на Европейски Съюз, очакван за 18 февруари, където в заключенията би могла публично да бъде призната използването на новото име от страна на министрите на външните работи на Европейски Съюз, показва МИА. И в Съвета, и в Комисията се работи по одобряване на процедурите, осведомят от тези институции.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР