Европейската комисия създава Европейски орган за готовност и реакция при

...
Европейската комисия създава Европейски орган за готовност и реакция при
Коментари Харесай

Ето какъв ще е отговорът на ЕС при извънредни здравни ситуации

Европейската комисия основава Европейски орган за подготвеност и реакция при изключителни здравни обстановки (HERA), с цел да се предотвратяват и разпознават изключителни здравни обстановки и да се реагира бързо на появяването им. Благодарение на HERA ще можем да предвиждаме закани и евентуални здравни рецесии посредством събиране на данни и създаване на нужния потенциал за реакция. Когато се озовем в изключителна обстановка, HERA ще подсигури създаването, производството и разпространяването на медикаменти, ваксини и други медицински ограничения за противопоставяне (например ръкавици и маски), за които имаше най-остър дефицит по време на първата фаза от дейностите при появяването на ковид. HERA е главен дирек на Европейския здравен съюз, разгласен от ръководителя Фон дер Лайен в нейната тирада за положението на Съюза за 2020 година Този орган запълва празнота в реакцията и готовността на Европейски Съюз при изключителни здравни обстановки.

Преди рецесия: подготовка

Преди настъпването на здравна рецесия още по време на така наречен „ стадий на подготовка “ HERA ще работи в тясно съдействие с други здравни организации на ниво Европейски Съюз и на национално ниво, бранша и интернационалните сътрудници за възстановяване на готовността на Европейски Съюз за изключителни здравни обстановки.

HERA ще прави оценка на заканите и ще събира данни, ще създава модели за прогнозиране на пораждане на огнища и до началото на 2022 година ще набележи и предприеме дейности по минимум три закани с огромно влияние и ще в профил възможни пропуски в медицинските ограничения за противопоставяне. HERA също по този начин ще предлага поддръжка за научни проучвания и нововъведения за създаването на нови медицински ограничения за противопоставяне, в това число посредством общи за Европейски Съюз мрежи за клинични изпитвания и платформи за бърз продан на данни.

Освен това HERA ще търси решения на пазарни провокации и ще укрепва промишления потенциал. Въз основа на работата, осъществена от Работната група за увеличение на промишления потенциал за ваксини против COVID-19, HERA ще откри непосредствен разговор със бранша, дълготрайна тактика за индустриален потенциал и целенасочени вложения и ще предложи решения за унищожаване на пречките пред веригата на доставки за медицински ограничения за противопоставяне.

Органът ще е покровител на метода на възлагане на публични поръчки за тях. Той ще предлага решения за провокациите, свързани с тяхната наличност и систематизиране, и ще усилва потенциала за струпване на запас, с цел да се избегнат дефицитът и усложненията в логистиката. HERA също по този начин ще укрепи натрупването на познания и умения в страните членки по отношение на всички аспекти на медицинските ограничения за противопоставяне.

По време на здравна рецесия: реакция

При оповестена на ниво Европейски Съюз изключителна обстановка в региона на публичното здраве HERA може бързо да даде начало на незабавни интервенции, в това число бързо взимане на решения и задействане на незабавни ограничения, под управлението на съвет на високо ниво по здравни рецесии. Той ще задейства незабавно финансиране и механизми за наблюдаване, ново целево създаване, публични поръчки и закупуване на медицински ограничения за противопоставяне и изходни материали.

Ще бъдат задействани механизми по плана EU FAB – мрежа от индустриални мощности, които са в режим на непрекъсната подготвеност, за произвеждане на ваксини и на медикаменти, с цел да се обезпечи сигурен потенциал за бързо увеличение на производството, както и проекти за незабавни научни проучвания и нововъведения в разговор с страните членки. Ще бъде засилено производството на медицински ограничения за противопоставяне в Европейски Съюз и ще бъде направен списък на индустриалните уреди, суровините, консумативите, оборудването и инфраструктурата, с цел да се добие ясна визия какъв е потенциалът на Европейски Съюз.

Ресурси

За дейностите на HERA ще се разчита на бюджет от 6 милиарда евро от актуалната многогодишна финансова рамка за интервала 2022—2027 година, част от който ще пристигна от спомагателното финансиране по NextGenerationEU.

Други стратегии на Европейски Съюз (например Механизмът за възобновяване и резистентност, REACT-EU, Кохезионният фонд и програмата InvestEU в границите на Европейски Съюз, както и Инструментът за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие отвън ЕС) също ще допринесат за подсилване на устойчивостта на здравните системи. Заедно със упоменатите 6 милиарда евро общата стойност на поддръжка ще възлезе на съвсем 30 милиарда евро през идващия финансов интервал и даже повече, в случай че включим и вложенията на национално ниво и в частния бранш.

Следващи стъпки

За да се обезпечи бързо пускане на HERA и надграждане на инкубатора HERA, стартират през февруари 2021 година, органът ще бъде основан като вътрешна конструкция на Комисията. Той ще проработи изцяло при започване на 2022 година Неговите функционалности ще бъдат преразглеждани и приспособени годишно до 2025 година, когато ще бъде осъществен повсеместен обзор. Предложеният правилник на Съвета по отношение на рамка от ограничения, свързани с медицинските ограничения за противопоставяне при изключителна обстановка в региона на публичното здраве на нивото на Съюза, ще бъде разискван и признат от Съвета. През идващите дни Комисията ще разгласява съобщение за предварителна информация, с цел да оповести на производителите на ваксини и лечебни артикули за поканата за присъединяване в конкурс по плана EU FAB, плануван за началото на 2022 година

Изявления на членовете на колегиума

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: HERA е следващият конструктивен детайл на един по-силен здравен съюз и значима стъпка напред за готовността ни за деяние при рецесии. Благодарение на HERA ще сме сигурни, че имаме разполагаем здравното съоръжение, което ни би трябвало, с цел да защитим жителите си от бъдещи закани за здравето. С HERA ще могат да се вземат бързи решения за обезпечаване на доставките. Това е обещанието, което дадох през 2020 година, и точно него изпълняваме в този момент.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, отговарящ за одобряването на европейския метод на живот, уточни следното: HERA има ясна цел: обезпечаване на съществуване, достъп и систематизиране на медицински ограничения за противопоставяне в Съюза. HERA е реакцията на Европейски Съюз както при предугаждане, по този начин и при справяне с изключителни обстановки. HERA ще има мандат и бюджет, с цел да работи със бранша, медицинските специалисти, научните служащи и нашите световни сътрудници, с цел да се подсигурява, че най-важното съоръжение, медикаменти и ваксини са разполагаем бързо, когато и както е належащо. Сега знаем, че: Да си сътрудничим, е единственият метод да противодействаме на пандемията от COVID-19 и на бъдещи изключителни здравни обстановки.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: HERA е разковничето към построяването на мощен европейски здравен съюз. Благодарение на HERA ще можем да предвиждаме закани посредством инспекция на ситуацията, да координираме дейностите си при навременната ни реакция чрез създаването, снабдяването и разпределението на витално значими медицински ограничения за противопоставяне на ниво Европейски Съюз. Това е единствена по рода си конструкция за здравна сигурност, която ни дава опция да изпреварим събитията. Здравната сигурност се трансформира в групово изпитание в Европейски Съюз. След към този момент съвсем две години на унищожителна пандемия HERA се явява знак на смяна в съзнанието във връзка с политика за здравето, която ние всички бе трябвало да поддържаме – единствено когато действаме дружно, можем да сме по-силни и способни да допринесем осезаемо за здравната сигурност на жителите си.

Мария Габриел, комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, добави: Медицинските ограничения за противопоставяне имат голяма роля за битката със заканите за здравето. Комисията е отпред на битката с пандемията, само че би трябвало да се направи още повече, с цел да се подсигурява, че сме по-добре готови за идната рецесия. Научните проучвания и нововъведенията ще бъдат конструктивен детайл за HERA, защото новият орган има за цел да предизвиква и поддържа създаването на медицински технологии и тяхното произвеждане.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, съобщи: С HERA извличаме поуките от рецесията: не можем да опазим здравето на нашите жители, в случай че не осигурим индустриален потенциал в Европейски Съюз и добре функциониращи вериги на доставки. Успяхме да усъвършенстваме производството на ваксини против COVID-19 за рекордно къс период за Европа и за останалата част от света. Но би трябвало да сме по-добре готови за бъдещи здравни рецесии. HERA ще сътвори нов, адаптивен индустриален потенциал и сигурни вериги на доставки, с цел да помогне на Европа да реагира бързо, когато това е належащо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР