Европейската комисия призовава в петък членовете на авиационната общност да

...
Европейската комисия призовава в петък членовете на авиационната общност да
Коментари Харесай

Брюксел с план за самолети на водород и ток

Европейската комисия приканва в петък членовете на авиационната общественост да обединят напъните си в подготовка за появяването на въздухоплавателни средства с нулеви излъчвания и разгласи основаването на Алианс за авиация с нулеви излъчвания.

Неговата цел е да приготви авиационната екосистема за влизането в употреба на въздухоплавателни средства, задвижвани с водород и с електрическа енергия, с цел да се подсигурява, че въздушният превоз способства за постигането на задачата на Европа за индиферентност във връзка с климата до 2050 година

В алианса ще влязат производителите на въздухоплавателни средства, самолетните компании, летищата, енергийните сдружения и доставчиците на горива, организациите за стандартизация и узаконяване, заинтригуваните страни, представляващи ползите на пасажерите и на околната среда, както и на регулаторните органи.

Те дружно би трябвало да открият има ли спънки за навлизането на такива летателни машини в употреба и да даде рекомендации за отстраняването им. Специално внимание ще се обърне на условията към горивото и инфраструктурата на летищата за водородните и електрическите въздухоплавателни средства, стандартизацията и узаконяването и последствията за операторите (авиокомпаниите) и ръководството на въздушното придвижване.

През идващите две десетилетия на пазара се чака да навлязат над 44 000 нови въздухоплавателни средства. Потенциалният пазарен размер за въздухоплавателни средства с нулеви излъчвания се прави оценка на 26 000 до 2050 година, на обща стойност 5 трилиона евро, показва се в известието от Брюксел.

" С появяването на въздухоплавателни средства с нулеви излъчвания Европа слага началото на нова ера във въздухоплаването. Неутралността във връзка с климата е паспорт за напредък, а Алиансът за авиация с нулеви излъчвания ще помогне на европейския въздухоплавателен бранш да проправи пътя за конкурентоспособна и чиста авиация ", разяснява изпълнителният заместник-председател с сектор " Европа, готова за цифровата епоха " Маргрете Вестегер.

" Европейският въздухоплавателен бранш е най-иновативният в света. И неговият възторг — от огромните производители до доставчиците на съоръжение и дребните предприятия и новосъздените предприятия — да бъде отпред по пътя към въздухоплавателни средства с водородно и електрическо задвижване е в действителност окуражаващ ", добавя комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

По думите на комисаря по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел дейностите на алианса ще основат рамковите условия, които ще са нужни за сполучливото бъдещо внедряване на въздухоплавателни средства с нулеви излъчвания в Европа.

Европейска комисия приканва частни и обществени субекти от авиационната общественост, които са се заели с поддръжката на въвеждането в употреба на въздухоплавателни средства с нулеви излъчвания, да се причислят към алианса, чието първо общо заседание се чака наесен.

По линия на Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа ", Европейска комисия и авиоотрасъла ще влагат 1.7 милиарда евро в научноизследователски и иновационни действия за неутрално във връзка с климата въздухоплаване посредством партньорството " Чисто въздухоплаване ".

Авиацията е виновна минимум за 3% от световното стопляне. Това не включва въздействието на излъчванията, разнообразни от CO2, които са виновни за две трети от въздействието на бранша върху климата. Въвеждането на задвижване с водород и с акумулаторни акумулатори ще докара до огромни промени в системата на въздушния превоз. Тези технологии освен ще доведат до ново потомство въздухоплавателни средства, само че и ще изискват огромни промени в летищната инфраструктура, самолетните компании, ръководството на въздушното придвижване и енергийните мрежи, означават от Европейска комисия.

Много частни самолетни компании към този момент работят самосотятелно по внедряването на самолети на водород. Преди седмица превозвъчат " УизЕър " и производителят на самолети " Еърбъс " в тази посока. " Еърбъс " интензивно работи за производството на беземисионни самолети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР