Европейският съюз планира да сключи сделка с Намибия, за да

...
Европейският съюз планира да сключи сделка с Намибия, за да
Коментари Харесай

ЕС планира внос на зелен водород от Намибия

Европейският съюз възнамерява да подписа договорка с Намибия, с цел да поддържа зараждащия се бранш на зеления водород в африканската страна, както и да усили личния си импорт на енергоносителя. Това заяви Ройтерс, базирайки се на публични източници от Европейски Съюз и Намибия.

Водородът се приема като опция на изкопаемите горива. Въпреки че се следи известно внедряване на водородните технологии в Европейски Съюз, основно в тежката индустрия и превоза, високите разноски за производството му и неналичието на инфраструктура за транспорт лимитират потреблението на горивото, което все още покрива единствено 2 % от енергийните потребности на общността.

По-голямата част от потреблението в Европейски Съюз е на по този начин наречения " сив " или " наследник " водород, създаден благодарение на природен газ. Методът за добива му обаче изисква високи разноски за генерирането му и е обвързван с отделянето на нездравословни излъчвания в атмосферата. Тези фактори трансформират в приоритет достъпа до " зелен водород ", за чието произвеждане се употребява възобновима сила.

През май енергийната тактика на Европейски Съюз сложи за цел импорт на най-малко 10 милиона тона зелен водород до 2030 година, като още 10 милиона тона би трябвало да бъдат създадени в Европейски Съюз.

Съгласно тактиката Европейски Съюз ще подпише меморандум за съгласие с Намибия по отношение на водорода и минералите по време на Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата, която ще се организира в Египет през ноември, заяви представител на Европейски Съюз.

Генералният шеф на Националната комисия по обмисляне на Намибия Обет Канджозе сподели пред Ройтерс, че се работи по договорка за зелен водород сред страната му и Европейски Съюз, само че не разяснява дали тя ще включва и редки минерали.

Европейската комисия отхвърли да разяснява възможната договорка, само че съобщи, че се работи по планове за зелен водород в Намибия.

Длъжностните лица не разясниха разноските, свързани с превозването на горивото.

Миналия месец Европейски Съюз подписа съглашение с Израел и Египет по отношение на вноса на газ, като част от проектите си да търси различни снабдители на сила и да понижи зависимостта от съветския нефт, газ и въглища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР