Втората по големина въглищна централа в България – ТЕЦ КонтурГлобал

...
Втората по големина въглищна централа в България – ТЕЦ КонтурГлобал
Коментари Харесай

КонтурГлобал ще помага на кабинета да проучва безвъглеродни технологии

Втората по величина въглищна централа в България – " Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", ще оказва помощ на държавното управление да изследва опциите за вложения в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно произвеждане на електрическа енергия, системи за предпазване на сила, както и за взаимно изгаряне на различни горива, в това число RDF и биомаса. Това планува меморандум за съгласие подписан в сряда сред Министерството на енергетиката и компанията, която – един от акционерите в притежаващата " Виваком " и " Нова телевизия " - " Юнайтед груп ".

Подписи под необвързващия документ са положили министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " Красимир Ненов, а на церемонията участва и Куинто Ди Фердинандо, основен действен шеф топлоелектрическа дивизия на " КонтурГлобал ".

Меморандумът като цяло е за изследване на вероятни вложения в енергийни планове, основани на нови технологии, които ще спомагат за модернизирането на българския електроенергиен бранш. " КонтурГлобал " ще обезпечи техническа помощ при оценката на потреблението на различни горива, които да спомагат за гарантиране на стабилността на мрежата и реализиране на задачите за декарбонизация. Така компанията се ангажира да поддържа зеления преход в страната с експертиза, опит и механически пълномощия, показаха от енергийното ведомство.

Подписаният меморандум ще работи до 31 декември 2025 година Само в допълнение подписани съглашения в осъществяване на меморандума ще имат обвързващо деяние, прецизират от министерството.

В началото на май за предостяване на познания и опит за пазарното внедряване на новаторски технологии, които ще подкрепят плавния преход към екологосъобразно произвеждане и предпазване на сила, в това число от възобновими източници, енергийното министерство подписа и с " AES България ", която ръководи другата огромна въглищна централа в комплекса " Марица Изток " - " Топлоелектрическа централа AES Гълъбово ". Още по-рано пък - през март, Николов и с основаната във Англия компания " Джемкорп " и американската " Ай Пи 3 ", които също имат за развиването на въглищния район.

Централите в комплекса " Марица Изток " са основни за енергийната сигурност на страната. Те ще имат значима роля и в интервала на преход към декарбонизация. В този смисъл, експертизата, която те дават на българската страна, има значимо значение за реализиране на задачите, свързани с европейската Зелена договорка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР