Европейската комисия призова големите платформи незабавно да започнат да обозначават

...
Европейската комисия призова големите платформи незабавно да започнат да обозначават
Коментари Харесай

ЕК иска незабавно означаване на съдържание, създадено от изкуствен интелект

Европейската комисия прикани огромните платформи неотложно да стартират да отбелязват наличието, основано от изкуствен интелект, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Доброволното означаване на текстове или образни материали, генерирани от логаритми, би трябвало да помогне на потребителите да ги разграничат от основаните от хора, съобщи вицепрезидентът на Европейска комисия Вера Йоурова.

Софтуерът " е кадърен да основава сложно, видимо добре обосновано наличие и образни материали за секунди ", да генерира изображения от измислени събития или да имитира гласа на дадена персона. Новите технологии слагат нови провокации в битката с дезинформацията ", добави вицепрезидентът на Еврокомисията.

Интернет платформите би трябвало " да конфигурират технологии, които да разпознават сходно наличие и ясно да отбелязват това за потребителите ", означи тя.

По думите й основният изпълнителен шеф Гугъл Сундар Пичай е декларирал, че такава технология към този момент е създадена.

Означението би трябвало да помогне да се наблюдава разпространяването на дезинформация, генерирана от компютри.

" Когато става дума за наличие, създадено от изкуствен интелект, не виждам по какъв начин машините могат да имат независимост на словото ", добави Йоурова.

Според нея означаването би трябвало да стартира неотложно и ще бъде осъществявано на доброволна основа от компании, които са се включили към Кодекса за държание по отношение на дезинформацията на Европейската комисия.

Тези компании също по този начин би трябвало през юли да разгласят взетите защитни ограничения, посредством които да се попречи изкуственият разсъдък да се употребява за разпространение на дезинформация.

Към кодекса за момента са се включили 44 компании, в това число огромни онлайн платформи като Фейсбук, Гугъл, YouTube, TikTok и LinkedIn. Компанията на Илон Мъск Twitter обаче се отдръпна от кодекса през май.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР