Ударна ревизия на Закона за хазарта. В последното редовно заседание

...
Ударна ревизия на Закона за хазарта. В последното редовно заседание
Коментари Харесай

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

Ударна проверка на Закона за хазарта. В последното постоянно съвещание на 49-ото Народно заседание депутатите единомислещо одобриха на първо четене възбраната за реклами на хазартни игри в медиите. Заявката е текстовете да бъдат дефинитивно утвърдени във вторник на изключително съвещание, макар ваканцията поради изборите. Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори излезе с остра позиция и предложи незабавни диалози.

На първо четене Народното събрание одобри цялостна възбрана за рекламата на
хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на публични места и фасади на здания. Рекламирането ще се позволява единствено върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от учебни заведения или върху разнообразни профилирани зали. Въпреки че текстовете бяха утвърдени единомислещо, в залата се чуха и рецензии.

„ Идват избори. Това нагнетяване на динамичност в проблемите на
хазарта ще накара не бухалки, в този момент тези, които пълнят касите в хазарта, ще счупят телефоните на избрани хора да ги търсят ”, разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия, представен от Нова.

„ По избори се лъже най-вече ”, заключи Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

Парламентарните групи направиха и поръчки за промени сред двете четения.

„ За второ четене ще спорим дали рестриктивните мерки за реклама са задоволителни, или не. Повечето от гафовете, които са ставали при регулацията на тази активност, са ставали от това, че всички имаме положителни планове, не разбираме добре тази материя, вършим избрани оферти, постановяваме ги популистки в залата, тъй като всички имаме положителни планове и ги одобряваме. И след това се оглеждаме за резултата. Нещо като „ дай, дай обратно ” и „ в този момент слез и виж какво направи ”. Тези, които са го внесли, отнасят единствено негативи ”, акцентира Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

ГЕРБ не коментира темата.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори оповестиха, че толкоз основни промени не би трябвало да се вършат директно преди предизборната акция и в последните работни дни на Народното събрание.

„ Настояваме за разговор и съгласуваност при приемането на текстове, които имат доста въздействие върху медиите, цялата промишленост, както и спорта. Призоваваме народните представители за образуване на незабавна полемика с представители на хазартната промишленост и медии ”, разясняват от АБРО. 

Браншът предлага и съответни разновидности за регулация, като да вземем за пример излъчването на телевизионна реклама да бъде в избран часови пояс.

От Асоциацията допълват, че: „ рекламата е главен доход за медиите и значим информационен канал към феновете. Затова към ограничението ѝ следва да се подхожда доста деликатно и отговорно, а възможната възбрана ще докара до разпространяване на сивия бранш. За съпоставяне, в Италия след възбраната залозите на черния пазар се правят оценка на 25 милиарда евро годишно ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР