Търговските банки в България започват годината с поредни рекордни печалби,

...
Търговските банки в България започват годината с поредни рекордни печалби,
Коментари Харесай

Банките гонят рекордни печалби и тази година

Търговските банки в България стартират годината с следващи рекордни облаги, макар че забавят забележителните темпове на напредък от предходната година. За първото тримесечие на 2024 година банковата система е осъществила облага от 818 млн. лева, заяви Българска народна банка. Това е с 33 млн. лева (или 4.3%) повече от първите три месеца на 2023 година
Припомняме, че банковата система приключи предходната година с рекордните 3.4 милиарда лева облага, което е скок от 65% годишно.
В последните две години съществена заслуга за забележителните финансови резултати на банките у нас има мощното повишаване на чистите приходи от лихви. За този растеж на приходите има две съществени аргументи. Първата е взривът в кредитирането, което продължава и тази година - за първите три месеца новоотпуснатите заеми са близо 50% повече от миналогодишните, при което брутният кредитен портфейл на банките надвиши 100 милиарда лева Банките у нас не престават да държат ниски лихвите на новоотпуснатите заеми - изключително ипотечните, само че постепенно и бавно подвигат тези по настоящите контракти. В същото време множеството от финансовите институции не престават да не оферират олихвяване на спестяванията и непрекъснато товарят сметките на семействата и компаниите с по-високи такси. В края на март депозитите в банковата система доближават 150 милиарда лева, което е нарастване с 2.7 милиарда лева (1.8%) спрямо миналана година.
От данните на Българска народна банка за първото тримесечие на 2024 година е видно, че чистият лихвен приход на банките се е повишил спрямо преди година с 291 млн. лева (27.3%) до 1.4 милиарда лева  
Доходът от такси и комисиони също пораства, макар че те към този момент нямат толкоз огромен дял в облагата на банките, колкото преди няколко години. За първите три месеца на годината от такси банките са прибрали 373 млн. лева, което е с 18 млн. лева (5.1%) повече. 
Като резултат от усиленото кредитиране, банките за завишили разноските си за провизиране на възможни неприятни заеми през първите три месеца на годината - те са 135 млн. лева или с 49 млн. лева (56.5%) повече от начислените към 31 март 2023 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР