Ученици от СУ Васил Левски“ за първи път се срещнаха

...
Ученици от СУ Васил Левски“ за първи път се срещнаха
Коментари Харесай

Героите на Априлската епопея „оживяха“ пред ученици от СУ „Васил Левски“ в Маноле

Ученици от СУ „ Васил Левски “ за първи път се срещнаха с цифровите изображения на героите от Априлската епопея. Урокът по родолюбие се организира по самодейност на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Шестокласниците гледаха 18-минутен филм, в който съществени разказвачи са облиците на поета и публицист Иван Вазов, както и на летописеца на събитията от 1876 година и публицист Захари Стоянов.
Прочетете още
В лентата Априлци „ оживяха “ със своите цифрови облици, основани от изобретателния художник Георги Андреев. В нея Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Райна Княгиня, Павел Бобеков, Иван Маринов от Панагюрище описват от първо лице за въстанието, което пробужда българския народ.  

След като изгледаха кино лентата за Априлци, учениците пожелаха да видят и цифровия облик на Апостола, който е патрон на учебното заведение. Шестокласниците и техните преподаватели останаха впечатлени от видяното. Те споделиха, че за първи път гледат сходни цифрови изображения. „ Чудесно и извънредно забавно е това, което видяхме. Това за нас е различен свят “, сподели един от преподавателите в учебното заведение. Директорът Пенка Запрянова изрази мнението, че историята става по-завладяваща и забавна посредством актуалните технологии. „ Можем да създадем цифрови изображения и на героите на Маноле. По този метод те „ ще оживеят “ и ще ги запазим за поколенията “, разяснява Запрянова. Тя напомни, че преди години в навечерието на 2 юни се е правело факелно шествие в Маноле, на което се е отдавало респект на героите, починали по време на Първата международна война. Идеята й бе подкрепена и от кмета на Маноле Стоил Дишев. „ Паметта за нашите герои е жива. Идеята е да запалителен децата, да се вдъхновят от историята и да се гордеят с делата на предците си. Те не са забравени “, акцентира Стоил Дишев.

„ Заедно с сътрудници от Съюза на българските публицисти стартирахме акция в учебни заведения с уроци по родолюбие, в които представяме цифрови изображения на персони, оставили своя отпечатък в историята. Започнахме с Апостола на Свободата и Героите на Априлското въстание, с които желаеме през днешния ден да ви срещнем “, сподели членът на УС на Съюз на българските журналисти Екатерина Кючукова. Тя показа цифровия художник Георги Андреев, който е основател на платформата „ Холис “ и на видеата. Авторът на кино лентата изясни на децата, че всички картини, облици, документи са достоверни. Той акцентира, че учениците и техните преподаватели също могат да бъдат изобретателни и сами да основават сходни облици на исторически персони, общественици и политици. „ Предлагаме платформата да бъде изучавана и в учебните заведения, с цел да могат да се научат учениците. По този метод дружно ще можем да създадем цифровата история на България “, добави Андреев.

На открития урок участва заместник-кметът Анелия Симеонова, която поздрави децата и техните учители от името на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Тя акцентира, че за първи път възпитаници от общината се допират до опциите на цифровия свят, а концепцията за уроци по родолюбие е на кмета Димитър Иванов, чиито приоритет повече от 12 години са подрастващите, тяхното образование и развиване. „ Ще се радваме нашите деца също да имат опция да придобият цифрови умения, да основават 3D визуализации и холограмни изображения, с цел да бъдат конкурентни на свои връстници в актуалния софтуерен живот “, разяснява Анелия Симеонова. Тя добави, че показаният цифров урок е бъдещето и е предизвикателство към творчеството на младежите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР