Европейската комисия прие изключителни мерки за справяне с настоящите дисбаланси

...
Европейската комисия прие изключителни мерки за справяне с настоящите дисбаланси
Коментари Харесай

Еврокомисията предложи нови условия по кризисните мерки за винопроизводителите

Европейската комисия одобри изключителни ограничения за справяне с актуалните несъответствия на пазара на вино в няколко района на Европейски Съюз. В рамките на националните стратегии за подкрепяне на виното към този момент ще е допустимо държавите-членки да включат спешна филтрация, с цел да отстранен остатъка от вино от пазара. Предоставя се също по този начин еластичност при осъществяването на стратегиите за подкрепяне на виното, което разрешава повече еластичност за събиране на реколтата на зелено това лято и се усилва % на съфинансиране от страна на Европейски Съюз на ограничения, свързани с преструктуриране, бране на годишна продукция на зелено, поощряване и вложения.

Винарският бранш е обиден от понижено ползване заради настоящата инфлация на цените на храните и напитките, което в комбиниране с положителната годишна продукция през 2022 година и произлизащите от това последствия от пазарните компликации по време на пандемията доведоха до струпване на ресурси. Производството на вино в Европейски Съюз се е нараснало с 4% тази година спрямо миналата година, до момента в който първичните ресурси са били по-високи с 2% в съпоставяне със междинното за последните 5 години. Спадът в потреблението на вино за настоящата пазарна година се прави оценка на 7% в Италия, 10% в Испания, 15% във Франция, 22% в Германия и 34% в Португалия. Успоредно с това износът на вино от Европейски Съюз за интервала януари – април 2023 година е с 8,5% по-нисък спрямо миналата година, което способства за по-нататъшното увеличение на запасите.

Този пазарен подтекст води до усложнения при продажбите за лозарите и производителите на вино в Европейски Съюз, понижаване на пазарните цени и затова сериозна загуба на приходи, изключително в избрани райони, които са наранени най-много от тези трендове. Ситуацията е доста фрагментирана в целия Европейски Съюз и несъответствието сред наличното предложение и търсенето е по-скоро съсредоточен в избрани райони и виновност. Най-засегнати са алените и розовите виновност от избрани райони на Франция, Испания и Португалия, само че други виновност и/или държави-членки могат да срещнат сходни компликации в избрани индустриални райони.

Мерките, признати от Комисията, откакто бяха утвърдени от държавите-членки на съвещанието на комисията, ще оказват помощ на бранша да се оправи с актуалните несъответствия. Беше належащо да се одобряват краткотрайни пазарни ограничения, с цел да се избегне непродаденото вино да натовари целия вътрешен пазар и да попречи на производителите да намерят задоволителен потенциал за предпазване за новата годишна продукция.

Благодарение на днешното решение ще бъде допустимо до 15 октомври 2023 година да се дестилира най-засегнатото от пазарната рецесия вино по стратегиите за подкрепяне на виното. Дестилираното вино се изтегля от пазара, а полученият алкохол може да се употребява единствено за нехранителни цели, с цел да се избегне нарушение на конкуренцията.

От държавите-членки се изисква да насочат мярката за спешна филтрация към районите или типовете виновност с пазарен дисбаланс, който да бъде разпознат въз основа на справедливи критерии, като да вземем за пример доста нарастване на запасите или понижаване на цената и продажбите. Финансовата отплата, която ще бъде предоставена на виното, отговарящо на изискванията за филтрация, ще бъде лимитирана до дял от последните пазарни цени. Това ще избегне всевъзможни злоупотреби или свръхкомпенсации след използването на тази изключителна мярка. Очаква се страните членки да уведомят Комисията до 31 август 2023 година за критериите за използване на тази изключителна мярка. Държавите-членки също ще имат право да допълват финансирането от Европейски Съюз със сума до същото равнище на националните заплащания.

Комисията също по този начин даде спомагателна еластичност при осъществяването и финансирането на стратегиите за подкрепяне на виното за финансовата 2023 година Това ще разреши на държавите-членки да приспособят по-добре своите ограничения към обстановката на пазара на вино през настоящата година и да употребяват по-добре събирането на реколтата на зелено за попречване или понижаване на евентуалния остатък от вино за идната година. При актуалните условия на бенефициентите от стратегиите за подкрепяне на виното е разрешено да приспособяват плануваните си интервенции и в съответно обосновани случаи да изпълнят първичните си планове единствено отчасти. Степента на съфинансиране от страна на Европейски Съюз на ограничения, свързани с преструктуриране, събиране на реколтата на зелено, поощряване и вложения, също ще бъде увеличена от 50 % на 60 %.

Всички признати ограничения влизат в действие от момента на публикуването им и са директно използвани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР