Европейската комисия представи план за действие за развитие на биологичното

...
Европейската комисия представи план за действие за развитие на биологичното
Коментари Харесай

Европейската комисия стимулира биологичното производство

Европейската комисия показа проект за деяние за развиване на биологичното произвеждане. Общата му цел е стимулиране на производството и потреблението на биологични артикули, постигане до 2030 година на дял на биологичното земеделие в размер на 25 % от земеделската земя, както и доста увеличение на биологичната аквакултура.

Биологичното произвеждане обезпечава редица значими изгоди: употребяваните за такова произвеждане полета се отличават с към 30 % по-голямо биологично многообразие, отглежданите по биологичен метод животни са в по-добро положение и одобряват по-малко антибиотици, земеделските стопани, занимаващи се с биологично произвеждане, имат по-високи приходи и са по-адаптивни, а потребителите знаят какво тъкмо получават с помощта на логото на Европейски Съюз за биологични артикули. Планът за деяние е в сходство с Европейския зелен пакт, както и със тактиката „ От фермата до трапезата “ и Стратегията за биологичното многообразие, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

Планът за деяние е създаден за на бранша на биологичното произвеждане, който към този момент бързо се разраства, да се дават верните принадлежности за реализиране на задачата от 25 %. В него се оферират 23 дейности, структурирани към 3 посоки — стимулиране на потреблението, увеличение на производството и по-нататъшно възстановяване на устойчивостта на бранша — за да се обезпечи уравновесен напредък на бранша.

Комисията предизвиква страните членки да разработят национални проекти за деяние в региона на биологичното произвеждане, с цел да усилят своя народен дял на биологично земеделие. Налице са основни разлики сред страните членки във връзка с употребяваната понастоящем за биологично земеделие земя, като нейният дял е в интервала от 0,5 % до над 25 %. С националните проекти за деяние в региона на биологичното произвеждане ще се добавят националните стратегически проекти по ОСП, като се набележат ограничения, излизащи отвън обсега на земеделието и на препоръчаното по линия на ОСП.

Насърчаване на потреблението

Нарастващото ползване на биологични артикули ще бъде от решаващо значение, с цел да се окуражат земеделските стопани да осъществят преход към биологично земеделие и по този метод да покачат своята доходност и адаптивност. За задачата в проекта за деяние се оферират няколко съответни дейности, ориентирани към стимулиране на търсенето, опазване на доверието на потребителите и слагане на биологичните храни в полезрението на жителите. Сред тях са: даване на информация и реализиране на връзка по въпросите на биологичното произвеждане, поощряване на потреблението на биологични артикули, стимулиране на по-широкото потребление на биологични артикули в публичните столове посредством публични поръчки и засилено предложение на биологични артикули в границите на схемата на Европейски Съюз за храни в учебните заведения. Действията също по този начин са ориентирани да вземем за пример към попречване на измамите, повишение на доверието на потребителите и възстановяване на проследимостта на биологичните артикули. Частният бранш също може да играе значима роля, да вземем за пример като дава на чиновниците „ биочекове “, които те да могат да употребяват за закупуване на биологични храни.

Увеличаване на производството

Понастоящем към 8,5 % от земеделската повърхност в Европейски Съюз се употребява за биологично земеделие и трендовете сочат, че при настоящия ритъм на напредък този дял в Европейски Съюз ще доближи 15—18 % до 2030 година С този проект за деяние се дава инструментариумът за предоставяне на спомагателен подтик и постигане на 25 %. Макар вниманието в проекта за деяние да е значително ориентирано към „ притегателния резултат “ от страна на търсенето, общата селскостопанска политика ще продължи да бъде главен инструмент за поддръжка на прехода. Към момента към 1,8 % (7,5 милиарда евро) от средствата по ОСП се употребяват за подкрепяне на биологичното земеделие. Бъдещата ОСП ще включва екосхеми, обезпечени с бюджет в размер на 38—58 милиарда за интервала 2023—2027 година, според от резултатите от договарянията по ОСП. Екосхемите може да се употребяват за стимулиране на биологичното земеделие.

Отвъд обсега на ОСП измежду главните принадлежности са организирането на осведомителни мероприятия и работата в мрежа за шерване на най-хубави практики, узаконяването по-скоро на групи аграрни стопани, в сравнение с обособени стопани, научните проучвания и нововъведенията, потреблението на блокова верига и на други технологии за възстановяване на проследимостта и повишение на прозрачността на пазара, усилването на преработката на локално ниво и в дребен мащаб, оказването на поддръжка за организирането на хранителната верига и подобряването на храненето на животните.

С цел повишение на осведомеността по отношение на биологичното произвеждане Комисията ще провежда годишен „ Ден на биологичното произвеждане “ в Европейски Съюз и ще присъжда награди в границите на биологичната хранителна верига, с цел да отличи високите достижения на всеки един от нейните стадии. Комисията ще предизвиква също по този начин развиването на мрежи за обвързван с биологичното произвеждане туризъм чрез образуване на „ биорайони “. „ Биорайоните “ са области, в които земеделските стопани, жителите, туристическите оператори, сдруженията и обществените органи работят дружно за стабилно ръководство на локалните запаси, основаващо се на правилата и практиките на биологичното произвеждане.

В проекта за деяние също по този начин се отбелязва, че биологичното произвеждане на аквакултурни животни продължава да е релативно нов, само че разполагащ със забележителен капацитет за напредък бранш. С идните нови насоки на Европейски Съюз по отношение на устойчивото развиване на аквакултурата в Европейски Съюз страните членки и заинтригуваните страни ще бъдат насърчени да оказват поддръжка за увеличение на биологичното произвеждане в този бранш.

Подобряване на устойчивостта

На последно място, с него се цели в допълнение възстановяване на резултатите от биологичното земеделие от позиция на устойчивостта. За задачата дейностите ще бъдат ориентирани към възстановяване на хуманното отношение към животните, гарантиране на съществуването на биологични семена, понижаване на въглеродния отпечатък на бранша и свеждане до най-малко на потреблението на пластмаси, вода и сила.

Комисията има намерение също по този начин да усили каузи на научните проучвания и нововъведенията и да насочи минимум 30 % от бюджета, предопределен за проучвателен и иновационни дейности в региона на земеделието, горското стопанство и селските региони, към тематики, които са характерни или от голяма важност за бранша на биологичното произвеждане.

Комисията ще следи от близко напредъка посредством годишно следене дружно с представители на Европейския парламент, на страните членки и на заинтригуваните страни, както и посредством шестмесечни отчети за напредъка и посредством промеждутъчен обзор.

Изявления на членовете на колегиума:

Изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс съобщи: Земеделието е един от главните фактори за загубата на биологично многообразие, а загубата на биологично многообразие е сериозна опасност за земеделието. Необходимо е незабавно да възстановим равновесието в нашите връзки с природата. Това не е проблем, пред който са изправени единствено земеделските стопани; той визира цялата хранителна верига. С този проект за деяние целим да подтикваме търсенето на биологично земеделие, да помогнем на потребителите да вършат осведомен избор и да подкрепим европейските аграрни стопани в техния преход. Колкото повече земи заделим за биологично земеделие, толкоз по-добре ще защитим биологичното многообразие в тези земи и в заобикалящите ги области.

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски съобщи: Секторът на биологичното произвеждане е прочут със своите устойчиви практики и с устойчивото потребление на ресурсите, което му отрежда централна роля в постигането на задачите на Зеления пакт. За да достигнем задачата за 25 % биологично земеделие, е нужно да осигурим търсенето да подтиква растежа на бранша, като в същото време отчитаме забележителните разлики сред секторите на биологичното произвеждане на обособените страни членки. Планът за деяние в региона на биологичното произвеждане дава принадлежности и хрумвания, които да съпътстват уравновесен напредък в бранша. Развитието ще бъде подкрепено по линия на общата селскостопанска политика, научните проучвания и нововъведенията, както и посредством тясното съдействие с основни участници на нивото на Европейски Съюз, както и на национално и локално ниво.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс съобщи: Биологичното земеделие е източник на доста изгоди за околната среда, защото способства за положителното положение на почвите, понижава замърсяването на въздуха и водите и усъвършенства биологичното многообразие. Същевременно, като се има поради, че през последното десетилетие търсенето нараства по-бързо от производството, секторът на биологичното произвеждане носи стопански изгоди на заетите в него лица. Новият проект за деяние в региона на биологичното земеделие ще бъде главен инструмент за проправяне на пътя към реализиране на задачите, заложени в Стратегията за биологичното многообразие и в тактиката „ От фермата до трапезата “, а точно 25 % от земеделската повърхност да се употребява за биологично земеделие и да се реализира доста нарастване на биологичната аквакултура. Освен това с новите стратегически насоки за стабилно развиване на аквакултурата на Европейски Съюз, които скоро Комисията ще одобри, в допълнение ще се насърчи биологичната аквакултура.

Контекст

В проекта за деяние са взети поради резултатите от публичната консултация, извършена от септември до ноември 2020 година, при която бяха получени общо 840 отговора от заинтригувани страни и жители. Той е самодейност, оповестена в оповестените през май 2020 година тактика „ От фермата до трапезата “ и Стратегия за биологичното многообразие. Тези две тактики бяха показани в подтекста на Европейския зелен пакт, с цел да се даде опция за преход към устойчиви продоволствени системи и да се противодейства на главните фактори за загубата на биологично многообразие.

В оповестените през декември 2020 година рекомендации към страните членки за техните национални стратегически проекти по ОСП Комисията включи задачата до 2030 година площта, употребена за биологично произвеждане в Европейски Съюз, да доближи 25 %. Държавите членки са приканени да дефинират национални стойности за тази цел в своите проекти по ОСП. Впоследствие, въз основа на локалните условия и потребности, страните членки ще обяснят по какъв начин имат намерение да реализират тази цел, употребявайки инструментите на ОСП. Комисията показа своите оферти за промяна на ОСП през 2018 година, чиято цел е да вкара по-гъвкав метод, учреден на осъществяването и резултатите, вземащ поради локалните условия и потребности, който в същото време усилва упоритостите на нивото на Европейски Съюз от позиция на устойчивостта. Новата ОСП е построена към девет цели, които са и основата за създаване на стратегическите проекти по ОСП на страните членки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР