Европейската комисия предложи нови правила за политическата реклама, които включват

...
Европейската комисия предложи нови правила за политическата реклама, които включват
Коментари Харесай

ЕК предлага нови правила за политическата реклама

Европейската комисия предложи нови правила за политическата реклама, които включват ясно изтъкване на поръчителя и цената на рекламните политически известия, предава Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Техниките за целево ориентиране и укрепване на въздействието от политическата реклама би трябвало да бъдат обяснени намерено и в детайли, а потреблението на персонални данни без експлицитното единодушие на засегнатия ще бъде неразрешено, в случай че предлагането бъде признато. Комисията предлага осъвременяване на настоящия ред за правото на гласоподаване на жителите, които живеят отвън своята татковина, при избора на евродепутати и общинска власт.

Според Европейска комисия е належащо жителите да бъдат наясно, когато попадат на платено политическо наличие. Те следва да могат ясно да виждат кой е платил дадена политическа реклама и за какво, се показва в известието на комисията.

Политическа реклама са известията от дадена политическа организация, за нея или от нейно име, както и така наречен тематично ориентирани реклами, които могат да повлияят на резултата от избори или референдум, на законодателен или подобен развой, или на държание при гласоподаване, разяснява комисията. Предлага се тези реклами да показват името на платеца на видно място, както и да се обезпечи информация за платената сума, източниците на употребяваните средства, връзката сред рекламата и съответните избори или референдуми.

Техниките за политическо целево ориентиране и укрепване на посланието, при които се употребяват персонални данни, да вземем за пример за етнически генезис, религия или полова ориентировка, се предлага да бъдат неразрешени. Целеви метод може да бъде разрешен при законната активност на фондации, сдружения или организации с нестопанска цел с политическа, философска, верска или синдикална устременост, когато посланието е към личните им членове.

Предвижда се страните от Европейски Съюз да вкарат санкции за нарушение на разпоредбите за бистрота на политическата реклама. Службите за отбрана на данните се предлага да имат пълномощие да постановат санкции по разпоредбите на Европейски Съюз.

Комисията предлага преразглеждане на разпоредбите за финансирането на политическите партии и фондации. В настоящото законодателство има пропуски, които пречат на партиите и фондациите да работят и да извършват своята задача да съставляват гледната точка на жителите на Европейски Съюз, разяснява комисията.

Предложението планува европейците, които живеят в непозната страна от Европейски Съюз (около 13,5 милиона души), да бъдат наложително осведомени за правата им за присъединяване в избори за евродепутати и общински управляващи. Предложението включва защитни ограничения против отписването на тези жители от изборните описи в тяхната татковина.

Предложенията ще бъдат разисквани от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз. Комисията се надява измененията да бъдат признати до пролетта на 2023 година, в навечерието на изборите за Екологичен потенциал година по-късно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР