Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения по

...
Европейската комисия отправя първата покана за представяне на предложения по
Коментари Харесай

Инвестират 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии

Европейската комисия насочва първата покана за показване на оферти по линия на Фонда за нововъведения — една от най-големите стратегии за демонстриране на реформаторски нисковъглеродни технологии в света.

„ Тази покана за показване на оферти идва тъкмо в точния момент. Европейски Съюз ще влага 1 милиард евро в обещаващи планове, подготвени за стартиране на пазара, като да вземем за пример по отношение на чистия водород или други нисковъглеродни решения за енергоемки промишлени браншове като стоманодобива и производството на цимент и химикали. Ще оказваме също по този начин поддръжка за съхранението на сила, мрежовите решения и улавянето и съхранението на въглероден диоксид. Тези широкомащабни вложения ще спомогнат за възобновяването на икономическата активност в Европейски Съюз и за постигането на екологосъобразно възобновяване, което да ни докара до индиферентност във връзка с климата през 2050 година “ Това съобщи Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията.

За интервала 2020—2030 година ще бъдат разпределени към 10 милиарда евро за търговия с излъчвания, в допълнение към неизплатените доходи от предшественика на Фонда за нововъведения — програмата NER300.Тази помощ ще способства за навлизането на пазара на нови технологии.

За обещаващи планове, които към момента не са подготвени за стартиране на пазара, е заделен бюджет от 8 млн. евро. Поканата е отворена за всички страни — членки на Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, в браншове, отговарящи на изискванията за финансиране.

Проектите ще бъдат оценени според от техния капацитет за отбягване на излъчвания на парникови газове, капацитет за нововъведения, финансов и механически матуритет и капацитет за увеличение на мащаба и успеваемостта предвид на разноските.

Крайният период за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 година Проектите могат да бъдат подавани посредством портала на Европейски Съюз за финансиране и възлагане на публични поръчки, на който са оповестени повече детайлности по отношение на процедурата като цяло.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР