Европейската комисия опроверга съобщения в медиите, че води разследване срещу

...
Европейската комисия опроверга съобщения в медиите, че води разследване срещу
Коментари Харесай

ЕК: Не водим процедура срещу България по повод санкциите срещу Русия

Европейската комисия опроверга известия в медиите, че води следствие против България, обвързвано със глобите на Европейски Съюз против Русия.   По-рано европейското издание Politico написа, че Европейска комисия ще изиска пояснения от България поради данните за експорт на съветски нефт посредством рафинерията в Бургас.   " В контакт сме с българските управляващи по приложението на европейските наказания по този начин, както и с останалите страни от Европейски Съюз. Нямам какво да кажа въобще за подхванато следствие ", съобщи през днешния ден представител на Европейска комисия, представен от Българска телеграфна агенция.   " Обичайният метод, по който действаме във връзка приложението на глобите, е да работим в съдействие и в съгласие с страните от Европейски Съюз ", добави той. В момента не се води процедура, повтори представителят.   " Европейска комисия е бранител на европейското законодателство и в случай че в миналото страна от Европейски Съюз не съблюдава европейското право, има наказателни процедури - това е кардинален отговор. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните управляващи за идентичното използване на глобите ", заключи представителят.

Междувременно, тематиката през днешния ден беше коментирана и в Народното събрание. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха за бързото отпадане на дерогацията, а от ПП-ДБ са на мнение, че това може да се случи най-рано през март и и приканват Националната организация по приходите и Агенция " Митници " да проверяват покупко-продажбите на " Лукойл " в интервала, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация, оповестява Българска телеграфна агенция. Опозиционните сили - " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Възраждане " поддържат дерогацията.  От " Българска социалистическа партия за България " настояха за отговор на въпроса дали държавното управление е подпомагало " Лукойл " да нарушава дерогацията.

Призоваваме Националната организация по приходите и Агенция " Митници " да стартират незабавно разглеждане на всички покупко-продажби, които са подписани от " Лукойл " по времето на дерогацията, с цел да бъде изяснено дали има корист със глобите или с изискванията по тази дерогация, сподели Радослав Рибарски, народен представител от парламентарната група " Продължаваме Промяната - Демократична България " и член на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Според Рибарски, в случай че бъдат открити нарушавания, законодателството е ясно и то планува въвеждането фигурата на необикновен шеф в рафинерията. Той бе безапелационен, че с оглед зимните месеци и нуждата популацията да бъде обезпечено, отпадането на дерогацията би трябвало да стане най-рано през месец март.

Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание (ГЕРБ-СДС), сподели, че се радва, че Европейска комисия стартира следствие. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия вероятен метод, разяснява той и изясни, че правото на дерогация се вкарва на национално равнище, не от Европейска комисия, а от Министерския съвет, който по това време бе с финансов министър Асен Василев. Ползата за българския консуматор е една кръгла нула. Защо не позволяват да се отстрани дерогацията, попита Добрев и съобщи, че още веднъж ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе импортирано юни месец тази година, напомни той. 
 
Подкрепете най-сетне отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира " Вагнер “, Путин и неговия режим, прикани и през вчерашния ден в декларация в Народното събрание от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, отбелязвайки, че апелът му е най-много към " Демократична България ".

Отпадането на дерогацията би трябвало да се случи незабавно и би трябвало да има единодушие, партиите, които не го поддържат, са „ про- Путин “ партии, разяснява ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Той сподели още, че следствието, стартирано от Европейска комисия, е нещо доста хубаво. „ Не бяхме чути доста дълго време. Виждаме, че от тези интернационалните следствия – всичко, което приказваме, е реалност. Това би трябвало да завърши незабавно в България “, сподели Пеевски.
 
Ние от Българска социалистическа партия подкрепяхме дерогация, тъй като това осигуряваше непоклатимост на енергийния пазар освен на Балканите, само че и в други страни. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, в случай че някой е правил някакви шашми, то е належащо да има такова следствие и това следствие би трябвало да потвърди в действителност, че някой е нарушил точно дерогацията на Европейската комисия, сподели Драгомир Стойнев от „ Българска социалистическа партия за България “. Той сподели, че " част от сглобката настояват, че представители на държавното управление са се облагодетелствали по отношение на съществуването на дерогацията ". По думите му би трябвало да се обясни дали държавното управление е подпомагало „ Лукойл “ да нарушава дерогацията.

Ние гласувахме дерогацията да остане, тъй като считаме, че откакто е дадена такава опция на България от Европейската комисия, България би трябвало да се възползва от тази опция. Ако Европейската комисия са разкрили някакви схеми, както се изрече акад. Денков, и нарушавания, следващи от тази дерогация, то тези нарушаване би трябвало да се проверяват и виновните лица да понесат своята наказателна отговорност, сподели Павела Митова от „ ИТН “.
 
От " Възраждане " разясниха, че дерогацията е била въведена с една единствена цел българският вътрешен пазар да има нефтени артикули и към сегашния миг това работи. Костадин Костадинов, ръководител на парламентарната група и водач на партията разяснява, че нараства натискът върху българската рафинерия.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР