Европейската комисия обяви конкретни мерки за предстоящия зимен сезон, заради

...
Европейската комисия обяви конкретни мерки за предстоящия зимен сезон, заради
Коментари Харесай

Заради кризата с газа минаваме на климатици, топлофикациите да мислят за други източници

Европейската комисия разгласи съответни ограничения за идния зимен сезон, поради към този момент лимитираните доставки на природен газ. Междувременно Владимир Путин заплаши Европа, че цените на газа ще скочат до небето.

Деканът на Електротехническия факултет в ТУ-София проф. Валентин Колев сподели, че ще се стигне до понижаване на потреблението с 15%, което за България енергийния баланс понижението ще значи 5 тераватчаса. " При тези цени в България ще има естествено понижаване на потреблението. Хората ще се преориентират към различно отопление - климатици. Те не основават нужния комфорт при рисково ниски температури ", уточни той пред.
Проф. Колев добави, че топлинният товар за София е към два пъти по-голям от електрическия в рискови обстановки с доста студено време. Той чака доста трансформиране на консуматори на топлинна сила към консуматори на електрическа.
" Дано това нещо да е с термопомпи. Климатиците и те са термопомпи. В София може да зародят проблеми с кабелите ниско напрежение. Най-добрият метод за отопление и комфорт е централното отопление. Въпросът е на каква цена ще бъде? Явно ще бъдат с към 30% по-високи сметките ", съобщи още проф. Колев.
Меглена Антонова от " Грийнпийс - България " на собствен ред сподели, че работят най-много за това източниците да са възобновими.

" Настояваме в по-средносрочен и дълготраен проект да се мисли по какъв начин генерално се заменят тези източниците на сила. Като източник на сила газът не ни оказва помощ да се оправим с всички останали проблеми - температурите, които са свързани с климатичните промени. Газът създава парников метан, който провокира промени в климата ", съобщи тя. Тя е на мнение, че топлофикациите може да преминат към други източници и част от производството на сила да се случва посредством слънчеви колектори и предпазване на топлота сезонно. Без да се купува непрестанно запас, който да се изгаря, посочи Антонова. По думите ѝ друго решение е на домакинско равнище да се употребяват по-ефективни термопомпи.

А проф. Колев счита, че в случай че се обезпечи още една трета азерски газ за страната ни, няма да имаме проблеми през зимата. За него " Газпром " е обезсърчителен сътрудник. Проф. Колев означи, че договорът е едностранно нарушен от съветската страна. Но вратата би трябвало да си стои отворена, в положение сме да поемем този газ, заключи той. " Не може да чакаме този газ да е по-евтин. Ключов миг е да се обърне по-голямо внимание на топлофикациите в България, би трябвало да мислят за други технологии ", акцентира Антонова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР