Европейската комисия изготвя предложения за евентуално петролно ембарго на ЕС

...
Европейската комисия изготвя предложения за евентуално петролно ембарго на ЕС
Коментари Харесай

ЕК работи върху следващ пакет санкции, сред които ембарго на руския петрол

Европейската комисия изготвя оферти за вероятно петролно ембарго на Европейски Съюз против Русия, обявиха в понеделник външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, макар че към момента няма съглашение за възбрана на вноса на съветски недопечен нефт, оповестява Ройтерс.

"Сега в комисията се работи върху гарантиране, че петролът ще бъде част от идващия пакет от наказания “, уточни ирландският външен министър Саймън Ковъни при идване за днешната среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Люксембург.

Неговите сътрудници от Нидерландия и Литва също показаха, че Европейската комисия търси способи да се насочи към съветския нефт, който съставлява към една четвърт от вноса на недопечен нефт в Европейски Съюз, като средство за оказване на напън върху Русия да спре обстрела на украински градове.

"Разглеждаме всички други вероятни наказания, в това число в енергетиката “, уточни преди срещата нидерландският външен министър Вопке Хокстра, представен от БНР.

През предходната седмица единният блок утвърди пети кръг от наказания против Русия, който включваше преустановяване на вноса на съветски въглища.

Евентуално въвеждане на петролно ембарго би трябвало да се основава както на техническите елементи на обсега и времето за поетапно въвеждане на сходен ход, по този начин и на поддръжката на 27-те страни членки на Европейски Съюз.

Енергийната взаимозависимост от Русия варира доста в целия блок, като страни като България съвсем напълно зависят от съветския нефт, показва Ройтерс.
Унгария пък съобщи неведнъж, че не може да поддържа едно петролно ембарго.

Позицията на Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, ще бъде от решаващо значение. Преди днешната среща в Люксембург външният министър Аналена Бербок прикани за "координиран проект за цялостно унищожаване на изкопаемите горива " от Русия, само че дипломати от Европейски Съюз означиха, че Берлин не поддържа интензивно незабавното въвеждане на сходно ембарго.

Съединените щати и Англия към този момент не разрешиха вноса на съветски нефт, надявайки се да прекратят забележителен източник на доходи за Москва. Подобно решение обаче е по-трудно за европейската стопанска система заради нейната по-голяма взаимозависимост от съветски изкопаеми горива и може да докара до в допълнение повишение на така и така високите цени на силата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР