Европейската комисия (ЕК) разследва сделката между българския газов оператор Булгаргаз

...
Европейската комисия (ЕК) разследва сделката между българския газов оператор Булгаргаз
Коментари Харесай

ЕК разследва сделката между Булгаргаз и турската енергийна компания Ботеш

Европейската комисия (ЕК) проверява договорката сред българския газов оператор " Булгаргаз " и турската енергийна компания " Боташ ".

 

Съмненията са за вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията, оповестява порталът ICIS, като цитира документа.

 

Твърди се, че той е изпратен до българските управляващи при започване на октомври.

 

Пред Би Ти Ви ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев удостовери, че има такова следствие. Той обаче посочи, че по негова информация то е почнало преди няколко месеца.

 

До следствието се е стигнало поради съмнения, че " Булгаргаз " може да е единственото сдружение в Европейски Съюз, което има достъп до природен газ посредством турската инфраструктура. Така то може да работи като единствен медиатор за доставки на турски природен газ за района.

 

Европейските институции са поискали от " Булгаргаз " да изпрати всички документи, свързани със съглашението за доставка с " Боташ ". Българската компания ще би трябвало да изпрати и информация за договорите, които са подписани или са в развой на договаряне, при които " Булгаргаз " може да работи като извънреден представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в Европейски Съюз.

 

Споразумението сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше подписано при започване на годината, когато на власт беше служебният кабинет на Гълъб Донев. Договорът е годен за период 13 години.

 

По информация на " Капитал " " Булгаргаз " не получава достъп до турската преносна мрежа, а единствено право да разтоварва танкери на съответно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.

 

Държавната компания се е заела да заплати 3.8 милиарда лева единствено за такси на " Боташ " за интервала на съглашението, освен това без значение дали внася газ или не.

 

За разлика от " Булгаргаз ", турската " Боташ " получава цялостен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като даже ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести напълно " Булгаргаз ". При преустановяване на съглашението " Боташ " има право на наказателна клауза, която е равна на цялостния размер на дължимите такси за целия оставащ период. " Булгаргаз " няма право на неустойки.

 

Сделката сред двете компании беше разкритикувана от сегашния министър председател Николай Денков при започване на август. Според него договорът е неблагоприятен за България. Заради тези му думи служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че обмисля да го съди за думите му.

 

В средата на юни стана ясно, че Министерството на енергетиката е почнало цялостна инспекция на целия развой, при който е подписан контракта сред " Булгаргаз " и " Боташ " за покупко-продажба на природен газ.

 

На 23 юни министър Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където изясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да промени съглашението за регазификация и доставка на полутечен газ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР