Европейската комисия е включила предложението на България за общ подход

...
Европейската комисия е включила предложението на България за общ подход
Коментари Харесай

Кирил Петков: Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата

Европейската комисия е присъединила предлагането на България за общ метод по отношение на високите цени на енергоносителите в дневния си ред тази седмица. Това сподели преди началото на съвещанието на Министерски съвет министър председателят Кирил Петков.

„ Високите цени ще са във фокуса на днешното съвещание на Министерски съвет. Високите цени сега са на база на високите цени на горивата, на газа на международните пазари. Като държавно управление ще вземем всички ограничения, с цел да се оправим, доколкото можем, с тази инфлация, която ни залива извън, само че дружно с нашите европейски сътрудници “, добави още Петков.

" Европейската комисия одобри да дискутира българското предложение, в което ние предлагаме следните неща: взаимно да закупуваме газа - всички 27 страни дружно през един преговорен екип, с цел да използваме пазарната мощ на Европейски Съюз, с цел да достигнем до доста по-добри равнища на газа. Второ, закупуване, в случай че цената, която се контракти, е над 50 евро на мегават/час, дружно да създадем взаимен механизъм, с цел да можем дружно да понижим тези равнища до 50 евро на мегават/час, с цел да можем да реализираме по-добри цени за цялата европейска общественост, което ще се отрази и на цените на тока ", разяснява Петков.

„ Кординирано понижаване на акциза за горивата, е другото предложение. Това ще е едно предложение, което ще би трябвало да се одобри от всички страни в Европейски Съюз, с цел да не стане арбитраж сред страните, само че в случай че това се случи, ще можем дружно да покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата стопанска система. Засилен разговор с доставчиците на полутечен газ, с цел да сме сигурни без значение каква е обстановката, да може да имаме втора алтернатива за доставка на газ, без значение от войната в Украйна. Както и наложително пълнене на 90% на газохранилищата преди идната зима. Това предложение е поставила Европейска комисия в дневния ред за четвъртък “, сподели Петков.

От 250 лв. на 300 лв. се усилва таванът на компенсацията за бизнеса, заяви той и добави, че спомагателните средства, които се плануват държавното управление да даде на бизнеса, са 738 млн.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1198482334292159
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР