Европейската комисия е подготвила икономически и инвестиционен план за Западните

...
Европейската комисия е подготвила икономически и инвестиционен план за Западните
Коментари Харесай

Обявиха огромен инвестиционен план за Западните Балкани

Европейската комисия е подготвила стопански и капиталов проект за Западните Балкани в размер на 28 милиарда евро, заяви Генералната дирекция на Европейската комисия за политика за съседство и договаряния за разширение.

Планът ще включва безплатни средства, гаранции и заеми за резистентен превоз, чиста сила, цифрово и зелено бъдеще, дребни и междинни предприятия, както и насърчаване на умения, съобщи SeeNews.

" Планът предлага път за сполучлива районна икономическа интеграция, която да спомогне за ускорение на доближаването с Европейски Съюз и да понижи разликата в развиването сред нашите райони, като в последна сметка форсира процеса на интеграция в Европейски Съюз. Този проект би трябвало да спомогне за превръщането на Западните Балкани в един от най-привлекателните райони за вложения в света ", съобщи комисарят по добросъседство и разширение Оливер Вархей, представяйки проекта.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хърватия, България и Румъния могат да завоюват най-вече сре...

Комисията предлага да се активизират до 9 милиарда евро от предприсъединителните фондове до 2027 година, с цел да се подкрепи икономическото доближаване с Европейски Съюз, най-вече посредством вложения и поддръжка за конкурентоспособност и приобщаващ напредък, устойчива съгласуваност и общия зелен и дигитален преход, според проекта.

Освен това Европейска комисия предлага увеличение на капиталовия потенциал на района посредством активизиране на нов гаранционен механизъм за Западните Балкани, който се чака да притегли вложения до 20 милиарда евро.

За да подкрепи постигането на задачите на проекта и да обезпечи резистентност на вложенията в района, Комисията скоро ще предложи специфична стратегия за Западните Балкани по отношение на нововъведенията, научните проучвания, образованието, културата, младежта и спорта.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР