Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на , разрешавайки

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри използването на , разрешавайки
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата каза да на ваксината

Европейската организация по медикаментите (EMA) утвърди потреблението на, разрешавайки на Европейски Съюз да стартира имунизациите в границите на една седмица.

Малко по-късно и Европейската комисия даде авансово позволение за достъп до пазара на Европейски Съюз, а това значи, че слагането на дозите може да стартира.

EMA предложи да се даде условно позволение за стартиране на пазара на ваксината  приложимост при хора над 16-годишна за  възраст. От организацията разясниха, че решението почива на безапелационни научни доказателства и дефинираха това като историческо достижение . Становището на EMA беше насочна точка за разрешение от страна на Европейската комисия, което стана факт след броени часове.   

По думите на специалистите доста рядко имунизацията дава странични проявления –  главно настинка, болежка на мястото на слагането на инжекция, главоболие и изнемощялост, които отминават за към ден. Отчитат се и доста редки алергични реакции. Предвижда се страните от Европейски Съюз да рапортуват всеки месец наблюденията си за положението на ваксинираните.

Според организацията имунизацията се чака да работи и против новите известни варианти на вируса на Covid-19, но    приканиха даже имунизираните да продължат да съблюдават ограниченията за безвредно разстояние и персонална хигиена, както и да носят маски , тъй като към този момент не е известно дали не може да продължат да предават болестта.  

Какво следва?

След като Европейската комисия взе решение за допускането на продукта до единния пазар би трябвало да стартира координираното имунизиране и шерване на информация по какъв начин върви процесът. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че първите колета от утвърдената ваксина потеглят от индустриални цехове в Белгия. Очаква се те да доближат всички европейски столици, тъй че ваксинирането да стартира на 27 – 29 декември. Комисията разгласи също, че дружно със Световната здравна организация създава имунизационни паспорти (удостоверения), които да послужат на ваксинираните при пътувания и да им спестят проучване и карантина.

В България първата ваксина може да бъде сложена в неделя, 27 декември , заяви по-рано главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Засега количеството, което ще получи страна с към 7 милиона души население е 10 хиляди дози, т.е. за 5 хиляди души (над 16 години), защото имунизирането става на два пъти в границите на три седмици. 

 
Антиваксърството - болестта, за която няма ваксина
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР