Европарламентът гласува директива, уреждаща щекотливата тема за размера на минималната

...
Европарламентът гласува директива, уреждаща щекотливата тема за размера на минималната
Коментари Харесай

Минималната заплата да е поне 50% от средната, решиха евродепутатите

Европарламентът гласоподава инструкция, уреждаща щекотливата тематика за размера на минималната работна заплата (МРЗ) в страните от Европейски Съюз. Целта на новите правила във всяка страна членка да бъдат обезпечени " почтени стандарти на живот и труд и да се насърчава колективното договаряне за заплащането ", се показва в известието на Екологичен потенциал до медиите. 

 

Директивата планува при определянето на съответния размер всяка страна да прави " оценка за адекватност " на минималната заплата, като взима поради нивото на цените и на трудовите приходи.  При тази оценка могат да се употребяват данните за цените на кошница от артикули и услуги на действителни цени. Другите разновидности са МРЗ да бъде скачена със междинната брутна заплата в страната и да е 50% от нея или пък да е 60% от брутната медианна работна заплата.

 

В момента в Европейски Съюз 21 от 27 страни имат законоустановена минимална работна заплата, до момента в който в останалите шест - Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция, нивата на заплатите се дефинират посредством групово договаряне. Най-ниската МРЗ (770 лева.) е в България, следвана от Латвия и Естония, а най-високите минимални заплати са в Люксембург, Ирландия и Германия.

" Новата инструкция ще се ползва за всички служащи в Европейски Съюз, които имат трудов контракт или трудово правно отношение. Държавите, в които минималната работна заплата към този момент е предпазена извънредно посредством групови трудови контракти, няма да бъдат задължени да вкарат тези правила ", прецизират от Екологичен потенциал. България обаче ще би трябвало да си напише домашното, защото у нас груповото договаряне не е доста добре застъпено, а МРЗ се дефинира от държавните управления по много индивидуален метод. Срокът за използване на директивата е 2 години. 

 

" Колективното договаряне на секторно и междуотраслово ниво е главен фактор за постигането на съответни минимални работни заплати. В страни, в които груповото договаряне обгръща по-малко от 80% от служащите, страните членки дружно със обществените сътрудници ще би трябвало да изготвят проект за деяние за увеличение на неговия обсег, гласи решението на евродепутатите. Освен това се планува страните от Европейски Съюз да да основат система за надзор, включително инспекции и инспекции на място, с цел да се противодейства на злоупотребите с подизпълнители, фиктивната независима претовареност, нерегистрирания ексклузивен труд или нарасналата активност на работата.

 

" Цените на питателните артикули, сметките за сила и жилищата са взривоопасни. Хората в действителност се борят да свържат двата края. Нямаме време за губене, работата още веднъж би трябвало да се заплаща. Тази инструкция дефинира стандартите за това по какъв начин би трябвало да наподобява една съответна минимална работна заплата. Същевременно даваме подтик на груповото договаряне, тъй че повече служащи ще бъдат по-добре предпазени ", разяснява евродепутът Агнес Йонгериус.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР