Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите

...
Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите
Коментари Харесай

Европа се затопля по-бързо от другите континенти

Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите елементи на света през последните три десетилетия и е отбелязала най-голямото покачване на температурата от всички континенти, оповестяват Ройтерс и Франс прес, базирайки се на отчет на Световната метеорологична организация (СМО).

Докладът за положението на климата в Европа е направен след едно рисково лято. Рекордна гореща вълна " изпепели " Англия, алпийски ледници изчезнаха с невиждана скорост, а продължителна морска гореща вълна " свари " водите на Средиземно море.

В резултат на бързото стопляне в Европа алпийските ледници са изгубили 30 метра от дебелината си сред 1997 и 2021 година, написа Българска телеграфна агенция.

Друга последица е последователното размразяване на ледената завивка на Гренландия, което способства за покачването на морското ниво с по-бързи темпове. През лятото на 2021 година в Гренландия за първи път е регистриран дъжд в най-високата ѝ точка - станцията Съмит.

" Европа предлага жива картина на затоплящия се свят и ни припомня, че даже добре квалифицираните общества не са предпазени от въздействието на рискови метеорологични феномени ", се споделя в изказването, направено от генералния секретар на СМО Петери Таалас.

В отчета се показва, че от 1991 година до 2021 година температурите в Европа са се затопляли приблизително с 0,5 градуса Целзий на десетилетие, до момента в който междинната стойност за света е била едвам 0,2 градуса Целзий. Миналата година рисковите метеорологични феномени, влошени от климатичните промени, - основно наводнения и стихии, са нанесли вреди за над 50 милиарда $ в Европа.

Според учените повода Европа да се затопля по-бързо от другите континенти е обвързвана с обстоятелството, че огромна част от нея се намира в субарктическия и арктическия район - най-бързо затоплящия се район на Земята.

Говорителката на СМО Клеър Нулис изясни, че Арктика, която като цяло се затопля по-бързо от Европа, фактически не се смята за пълновръстен район от организацията.

По-малкото облаци над Европа през лятото, да вземем за пример значат, че до континента доближава повече слънчева светлина и топлота, означават специалистите. Някои учени нарекоха Европа " гореща точка на топлинните талази ". Причината е, че броят им на континента се е нараснал по-бързо, в сравнение с в други райони заради промени в атмосферната циркулация.

Въпреки че температурите се покачват, Европейският съюз е съумял да понижи излъчванията на парникови газове с 31 % сред 1990 година и 2020 година и има за цел да понижи излъчванията с 55 % до 2030 година, се показва в отчета.

" През 2021 година в разнообразни част от Европа се случиха поредност от рискови метеорологични и климатични събития. Изключително тежките наводнения, които предизвикаха невиждан брой смъртни случаи и вреди в елементи от Западна Европа и Централна Европа през юли, и стихийните пожари, които опустошиха Югоизточна Европа това лято, ще останат в паметта засегнатите народи и в интернационалните архиви за климата ", споделя още Петери Таалас.

Независимо от темповете на световното стопляне, във всички райони на Европа повишението на температурите ще бъде по-голямо от междинното за планетата, както е следено до момента - събитие, което допуска горещини, горски пожари, наводнени, предизвестява СМО, отбелязва Франс прес.

Докладът на метеорологичната организация беше оповестен няколко дни преди откриването на COP27, конференцията на Организация на обединените нации за климата, която ще бъде проведена от 6 до 18 ноември в Египет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР