Европа се е движела към кланицата с години и до

...
Европа се е движела към кланицата с години и до
Коментари Харесай

Какво би означавала Трета световна война за инвеститорите

Европа се е движела към кланицата с години и до 1914 година спорът е бил съвсем неминуем - най-малко това е аргументът, който постоянно се акцентира, поглеждайки обратно във времето. И въпреки всичко тогава, както отбелязва историкът Найл Фъргюсън в публикация, оповестена през 2008 година, вложителите не усещат сходно развиване. За тях Първата международна война е потрес. До седмицата преди експлоадирането цените на облигационните, валутните и паричните пазари съвсем не помръдват. Тогава целият пъкъл се разтваря. " Ситито незабавно прозря смисъла на войната ", написа The Economist на 1 август 1914 година

Възможно ли е финансовите пазари още веднъж да подценяват риска от световен спор? В кошмарния сюжет навлизането в Трета международна война стартира преди две години, когато съветските войски се струпваха на украинската граница. Днес борбата на Израел против " Хамас " има страховития капацитет да трансферира границите на страната. Американската военна поддръжка е от решаващо значение както за Украйна, по този начин и за Израел, а в Ирак и Сирия базите на суперсилата са подложени на обстрел евентуално от поддръжници на Иран. Ако Китай реши, че е време да се възползва от преимуществото на разсеяна суперсила и да нахлуе в Тайван, Америка прекомерно елементарно може да се окаже въвлечена в три войни по едно и също време. Останалият свят рискува тези войни да се преплетат и да се трансфорат в нещо още по-опустошително.

Този сюжет, несъмнено, би сложил финансовите вреди надалеч надолу в листата на ужасите. Въпреки това част от работата на вложителя е да реши какво тъкмо би означавало това за портфолиото му. Досега опцията за международна война съвсем не е провокирала земетресения на пазарите. Вярно е, че от известно време те са по-обхванати от боязън, в сравнение с от лакомия. Цените на облигациите са турбулентни, даже за сякаш безрисковите американски държавни облигации, а доходността се повишава през по-голямата част от тази година. Борсовите показатели в Америка, Китай и Европа падат три следващи месеца. И въпреки всичко тази неустойчивост може правдоподобно да се изясни с фактори от спокойно време, в това число несъразмерни държавни заеми, упования за лихвените проценти и акционери, чийто предходен оптимизъм е надвил над вярната преценка.
Реклама
Накратко, не наподобява на суматохата, която може да очаквате, в случай че възможностите светът да влезе във война бяха по-високи. Най-яркото умозаключение е, че сходни шансове в действителност са близки до нула. По-тъмната е, че сходно на вложителите от 1914 година, днешните може скоро да бъдат сюрпризирани. Историята сочи трета опция - че даже в случай че вложителите чакат огромна война, те не могат да създадат доста, с цел да завоюват нещо от нея.

Най-лесният метод да разберете това е да си визиите себе си през 1914 година, знаейки, че Първата международна война е на път да стартира. Ще би трябвало да вършиме своите залози бързо - до седмици главните тържища в Лондон, Ню Йорк и континентална Европа ще бъдат затворени. Ще останат по този начин с месеци. Бихте ли могли да познаете какъв брой и накъде може да се е обърнала войната до тогава? Ако прецените умно, че американските акции са добър залог, бихте ли съумели да търгувате с брокер, който да избегне банкрут на фона на ликвидна рецесия? Може би сте решили, още веднъж умно, да намалите позициите си в надутия от войната държавен дълг. Бихте ли предположили, че съветските облигации, които щяха да преживеят комунистическа гражданска война и банкрут, провокиран от болшевиките, ще са тези, които ще бъдат изцяло обезценени?

С други думи, войната включва равнища на радикална неустановеност, надалеч надхвърлящи изчислимите опасности, с които множеството вложители са привикнали. Това значи, че даже предходните международни войни имат лимитирани уроци за идващите, защото няма две идентични войни. Докладът на Фъргюсън демонстрира, че оптималният справочник за 1914 година (купувайте артикули и американски акции; продавайте европейски облигации, акции и валути) не е бил доста потребен в края на 30-те години. Инвеститорите през това десетилетие се пробваха да се поучат от историята. Очаквайки нова международна война, те продават акции и валути на континентална Европа. Но с друга война има разнообразни печеливши вложения. Британските акции победиха американските, както и английските държавни облигации.

Днес има по-голям и по-страшен източник на неустановеност, защото доста от евентуалните воюващи сили имат нуклеарни оръжия. И въпреки всичко в прочут смисъл това няма огромно финансово значение. В края на краищата при нуклеарен спор ръководството на вашето портфолио надали ще се класира високо измежду целите. Резултатът от всичко това? Че мъглата на войната е още по-гъста за вложителите, в сравнение с за военните генерали, които най-малко наблюдават действието. Ако се случи най-лошото, бъдещите историци може да се чудят за привидната безгрижност на днешните вложители. Те ще могат да го създадат единствено тъй като за тях мъглата към този момент ще е разсеяна.
Реклама Свързани публикации Малките акционери и дивидентите за милиарди 6 ноември 2023, 05:31 Втора война, втори растеж в цените на суровините, само че още веднъж за малко 3 ноември 2023, 10:38 Инвеститорите се връщат към хедж фондовете. Но това може да е преждевременно 1 ноември 2023, 10:33 X е изгубила над 50% от цената си, откакто Мъск купи платформата за 44 милиарда $ 1 ноември 2023, 07:33

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР