Европа, Канада и САЩ имат възможност да осигурят политическо уреждане

...
Европа, Канада и САЩ имат възможност да осигурят политическо уреждане
Коментари Харесай

Шефът на НАТО посочи кой са най-подходящите "морков и тояга" за вразумяването на Путин

Европа, Канада и Съединени американски щати имат опция да обезпечат политическо споразумяване на спора в Донбас. Такова мнение изрича в изданието The Globe and Mail генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в обява под заглавие „ Peace in Ukraine requires a ‘carrot and stick’ approach ”. Идеята му пристигнала, когато посетил наскоро линията на прикосновение, отделяща „ свободна Украйна от окупираните от Русия елементи от района ”. Първо, би трябвало да се даде „ отбранително въоръжение” на украинските военни. Второ, да бъде ситуирана мощна миротворческа задача в Донбас. „ Главният въпрос е дали ще стигне упорството на трансатлантическите съдружници да уредят спора в сърцето на западния свят или ще пропуснат тази опция поради своята плахост” – разсъждава Расмусен.

Той припомнил предлагането на Путин за миротворчески контингент в донбас, само че то било „ елементарен путински блъф, опровержителен на многочислени принципи” на Алианса. Западът обаче трябвало да разобличи този блъф и да трансформира последния капан на Москва във опция да се реализира мир благодарение на комбинацията „ сопа и морков”.

В ролята на сопа можело да се даде на Киев желано отбранително оръжие от украински военни: принадлежности за нощно виждане, инсталация за основаване на разстройства и радари са установяване на огневи точки на съперника (опълченците). Предложението към този момент лежало на бюрото на Доналд Тръмп.

Само с това обаче не можело да се реализиран резултати. „ Ние би трябвало да позволим на Путин самичък да приключи започнатата война, с цел да резервира престижа си. Като се регистрира обаче неговата некадърност да се придържа към споразуменията за помирение, единственият отговор е разполагане на мощен интернационален миротворчески контингент” – написа шефът на НАТО.

С цел да се избегне елементарното заледяване на спора, Съветът за сигурност към Организация на обединените нации би трябвало да начертае „ червени линии”: първо, задачата да обхване цялата дължина на руско-украинската граница; второ, да подсигурява отбраната на локалното население и инфраструктура, а освен на интернационалните наблюдаващи.

„ Ако Русия обезпечи извеждането на войските си и възвърне украинския суверенитет, ние можем да предложим „ най-големия морков”: облекчение на санкциите” – смята Расмусен. Той обаче прибавя: за това може да се приказва едвам откакто Москва извърши всички свои отговорности.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР