Европа и Америка са традиционни съюзници, но по време на

...
Европа и Америка са традиционни съюзници, но по време на
Коментари Харесай

Какви са шансовете ЕС и САЩ да се сдобрят?

Европа и Америка са обичайни съдружници, само че по време на ръководството на Доналд Тръмп Съединени американски щати постоянно действаха едностранчиво и се отдръпнаха от редица контракти и интернационалните организации.

Брюксел ще призове Съединените щати да се възползват от опцията, която се отваря "веднъж на потомство ", да образуват нов световен алианс, с цел да загърбят напрежението от ерата на Тръмп и да отговорят на "стратегическото предизвикателство ", сложено от Китай.

Заемането на президентския пост в Съединени американски щати от Джо Байдън на 20 януари се преглежда от Европейски Съюз като опция за нов старт в съдействието. На 2 декември 2020 година Европейската комисия предложи нова стратегия за трансатлантическо партньорство, в която се предлага взаимни дейности по голям брой въпроси. Съветът също удостовери смисъла на съдействието в заключенията си на 7 декември.

Европарламентът чака с очаквания новата страница в връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Председателят на институцията Давид Сасоли написа в Tуитър на 7 ноември във връзка на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати: „ Светът се нуждае от здрави връзки сред Европа и Съединени американски щати, изключително в тези сложни времена. Очакваме с неспокойствие да работим дружно в битката с COVID-19, измененията в климата и растящото неравноправие “.

И Европейски Съюз, и Съединени американски щати могат да завоюват от по-тесни връзки, само че са изправени пред доста провокации и компликации.

Коронавирусът

Въпреки че COVID-19 е международна опасност, Доналд Тръмп реши да отдръпна Съединени американски щати от Световната здравна организация. Европейски Съюз и Съединени американски щати биха могли да обединят старания за създаването и дистрибуцията на ваксини, проби и лекувания, както и за предварителната защита, усилване на готовността и реагиране на здравни рецесии.

Климатичните промени

Европейски Съюз и Съединени американски щати биха могли дружно да окажат напън за амбициозни съглашения на срещите на Организация на обединените нации тази година за климата и биоразнообразието, да си сътрудничат за развиването на зелените технологии и да основат взаимно международна регулаторна рамка за финансиране на устойчиви стопански действия.

Технологии, търговия и стандарти

През годините Европейски Съюз и Съединени американски щати са имали търговски разногласия по тематики като генетично модифицираните храни и говеждото месо, третирано с хормони. Премахването на пречките пред търговията обаче би било от изгода за всички. През 2018 година Доналд Тръмп наложи мита върху стоманата и алуминия, което пък накара Европейски Съюз да отговори с мита върху американски артикули. Идването на Джо Байдън е нов късмет за градивни договаряния.

Европейски Съюз и Съединени американски щати биха могли да си сътрудничат за реформирането на Световната комерсиална организация, за отбраната на основни технологии и за създаване на нови регулации и стандарти. В момента Съединени американски щати блокира механизмите за разрешаване на междудържавни разногласия в границите на организацията.

Европейската комисия предлага също по този начин взаимна работа по провокации в региона на цифровия пазар като заслужено облагане и битка с изкривяването на пазара от огромните компании. Много от водещите цифрови компании са основани в Съединени американски щати, което прави въпроса за облагането им изключително сензитивен.

Външни работи

Европейски Съюз и Съединени американски щати споделят ангажимент за укрепването на демокрацията и правата на индивида по света. Заедно те могат да утвърдят многостранната система на връзки по света. По някои тематики обаче съществуват разногласия за пътя напред.

Подходът към Китай е един от комплицираните въпроси. Администрацията на Доналд Тръмп заложи на борба, до момента в който Европейски Съюз подчертава върху дипломацията. През декември 2020 година бе контрактувано съглашение за отбрана на вложенията сред Европейски Съюз и Китай. Договорът сега се преглежда от Европейския парламент – неговото единодушие е нужно, с цел да влезе текстът в действие. Новата администрация във Вашингтон е късмет за по-добра съгласуваност по отношение на Китай.

Иран също е тематика, по която Европейски Съюз и Съединени американски щати имат разлики. Те участваха в сключването на съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран, с цел да спрат сдобиването на иранците с нуклеарно оръжие, само че през 2018 година Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати от контракта. Встъпването на нов президент разрешава да се търси общ метод.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР