Евродепутатите подкрепиха проект на законодателство за подобряване на етикетирането на

...
Евродепутатите подкрепиха проект на законодателство за подобряване на етикетирането на
Коментари Харесай

ЕП прие правила за борба с подвеждаща зелена пропаганда

Евродепутатите поддържаха план на законодателство за възстановяване на етикетирането на артикули и тяхната продължителност, с цел да няма подвеждаща информация, оповестиха от Европейския парламент.

С 544 гласа „ за “, 18 гласа „ срещу “ и 17 гласа „ въздържал се “ пленарната зала утвърди предлагането за нова инструкция, която в допълнение пази потребителите в подтекста на „ зеления преход “.

Нейната съществена задача е да насърчи потребителите да вършат екологичен избор, а производителите да оферират по-трайни и устойчиви артикули.

Забрана на подвеждащите реклами и общо звучащи екологични изказвания

Мандатът за договаряния на Парламента планува възбрана на потреблението на общи екологични изказвания за продуктите като „ екологосъобразни “, „ естествени “ „ биоразградими “ или „ неутрални във връзка с климата “, в случай че те не съдържат подробни доказателства за това.

Освен това ще бъдат неразрешени екологични изказвания, които се основават само на схеми за компенсиране на въглеродните излъчвания.

Ще бъдат неразрешени други подвеждащи практики, като да вземем за пример изказвания за целия артикул, в случай че тези изказвания са правилни единствено за детайли от него.

Няма да се разрешават погрешни изказвания, че даден артикул е кадърен единствено за избран интервал или може да бъде употребен единствено с избрана активност.

С оглед на опростяването на продуктовата информация евродепутатите плануват единствено обозначения за резистентност върху етикетите, които се основават на схеми за публично узаконяване, или такива, утвърдени от обществените органи.

Борба с прекомерно ранно приключване на периода на валидност

За да усили трайността на продуктите, Парламентът желае да забрани на стадия на производството да се залагат характерности, които лимитират периода на валидност на продуктите и водят прибързано до недостатъци.

Освен това на производителите не би трябвало да се разрешава да лимитират функционалностите на даден артикул, когато той се употребява с консумативи, аварийни елементи или аксесоари (например пълнители или мастилени касети) на други производители.

Още преди покупката купувачите ще би трябвало да бъдат осведомени за лимитираните благоприятни условия за корекция. Така те ще могат да избират по-трайни артикули, които могат да бъдат ремонтирани.

Освен това евродепутатите оферират нов гаранционен етикет, който демонстрира освен продължителността на изискваната от закона гаранция, само че и вероятното й удължение от производителите.

Така по-лесно ще се открояват качествените артикули, а производителите ще обръщат повече внимание на периода на валидност.

След гласуването докладчикът Биляна Борзан (S&D, Хърватия) съобщи: Промишлеността няма повече да печели от артикули, които преднамерено са направени по този начин, че да се скапват незабавно след приключването на гаранцията. Потребителите ще получават ясна информация за опциите и цената на поправките.

От етикетите потребителите ще схващат за кои артикули има гаранция да трайна приложимост и по този начин ще печелят производителите, които оферират по-издръжливи артикули.

Ще изчезне джунглата от искания за екологичност, защото са позволени единствено тези изказвания, които са публично сертифицираните и подкрепени с действителни доказателства.

Следващи стъпки

Предложената инструкция е част от първия пакет за кръгова стопанска система, дружно с регламента за екопроектирането, регламента за строителните артикули и отчета по лична самодейност по отношение на Стратегия на Европейски Съюз за устойчива и кръгова текстилна индустрия.

Тя проправя пътя за нова инструкция по отношение на изказванията за екологосъобразност, която в допълнение ще посочи изискванията за заявяване в бъдеще на изказвания за екологосъобразност.

С приемането на този законодателен акт Парламентът дава отговор на упованията на жителите във връзка с устойчивото ползване, пакетиране и произвеждане, както и на устойчивия напредък и нововъведенията, изразени в оферти 5 (1), (7) и (10) и 11 (2) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР