EVA е с повишена подвижност и прожекционен екран Аерокосмическата компания

...
EVA е с повишена подвижност и прожекционен екран Аерокосмическата компания
Коментари Харесай

SpaceX представи скафандър за излизане в открития космос

EVA е с нараснала пъргавина и прожекционен екран
Аерокосмическата компания SpaceX показа скафандрите EVA (Extravehicular Activity), които ще бъдат употребявани за първата в историята галактическа разходка на борда на галактическия транспортен съд Crew Dragon в границите на програмата Polaris. Скафандрите за галактическа разходка на SpaceX се основават на скафандрите, които към този момент се употребяват при пилотираните задачи на компанията.

Инженерите на SpaceX са създали доста промени в дизайна на съществуващите скафандри на компанията, с цел да ги създадат подобаващи за потребление отвън галактическия транспортен съд. Наред с други неща, усъвършенствана е структурата на движещите се елементи на скафандъра и е усъвършенствана терморегулацията. Модернизираният шлем има ново покритие, което по-добре защищава очите на астронавтите от слънчевата светлина. В шлема е вграден и прожекционен екран, който ще демонстрира информация за положението на скафандъра по време на галактическата разходка.
 
Скафандрите за EVA ще бъдат употребявани за първи път в границите на задачата " Поларис Зора ", част от програмата " Поларис ", спонсорирана от милиардера Джаред Исакман. Той и още трима членове на екипажа ще се насочат на туристически полет в космоса, където е планувано да извършат излизане в безтегловност от галактическия транспортен съд Crew Dragon. Обърнете внимание, че корабът на SpaceX не разполага с шлюз, тъй че всички членове на екипажа ще би трябвало да употребяват нови скафандри, тъй като по време на излизането в открития космос корабът ще се разхерметизира.

Съобщава се, че по време на задачата Polaris Dawn двама от четиримата членове на екипажа ще излязат отвън галактическия транспортен съд Crew Dragon. Това ще включва потреблението на устройството Скайуокър, което се намира в предния люк и има ограничители за ръцете. По време на тази задача ще бъдат събрани данни за успеваемостта на скафандрите за EVA и за това какъв брой комфортно е да се работи в тях в открития космос.

Новите скафандри на SpaceX към този момент са минали през обширни проби в лабораторни условия, в това число тест, при който капсулата Crew Dragon е сложена във вакуумна камера и по-късно е разхерметизирана. Вицепрезидентът на SpaceX Стю Кич съобщи по време на представянето, че всички проби са минали съгласно упованията. Компанията също по този начин означи, че тези скафандри ще бъдат значима стъпка към мащабируема структура на скафандър за бъдещи задачи с огромна дълготрайност, в това число създаване на база на Луната и град на Марс. Според SpaceX тези задачи ще изискват милиони скафандри.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР