Ето че поддръжниците на високо-мазнинната диета ще си отдъхнат. Учените

...
Ето че поддръжниците на високо-мазнинната диета ще си отдъхнат. Учените
Коментари Харесай

Митът е разбит: мазнините са полезни за здравето

Ето че поддръжниците на високо-мазнинната диета ще си отдъхнат. Учените потвърдиха, че орязването на приема на масло, сметана и мазни меса ще нанесе повече вреди на здравето, в сравнение с изгоди.

Схващането, че мазнините са неприятни за артериите, се дължи на неверното интерпретиране на научните проучвания досега. Експертите обаче считат, че е време да бъде развенчан митът за ролята на наситените мазнини за сърдечните болести.

През 1970 година резултатите от проучване посочили връзка сред холестерола и сърдечните болести, която от своя страна била обвързвана с калориите от наситените мазнини. Не било потвърдено обаче, че тази корелация е причинно-следствена.

Нещо повече, надалеч по-ранно проучване от 1956 година дало забавни резултати – три групи били подложени на диета надлежно с 90% банкет на въглехидрати, на протеини и на мазнини. На финала на опита групата, която хапвала главно мазнини, била отслабнала най-вече.

И назад в наши дни, напълно скорошно проучване пък не е посочило връзка сред приема на мазнини и риска от кардиоваскуларни болести, тъкмо противоположното – наситените мазнини се оказали предпазващи.

Друг опит открил, че диета с ниско наличие на мазнини е нездравословна за здравето.
Грешното разбиране, че мазнините са нездравословни, докара до това хранителната промишленост да ги заменя със захар, за която е потвърдено, че е рисков фактор за метаболитен синдром, който може да докара до развиване на диабет.

Днес към този момент смяната в храненето се случва и на национално равнище. Швеция е първата страна, която развива национално хранително управление, което се основава на невисок банкет на въглехидрати и висок на мазнини.

Шведският съвет за оценка на здравните технологии призна, че диета с банкет на мазнини усъвършенства равнищата на кръвна захар, редуцира триглицеридите и усъвършенства “добрия ” холестерол – всичките признаци на инсулиновата устойчивост, причина за диабет – и има единствено изгоди за здравето, в това число и намаляване.

Митове и обстоятелства за целулита
Най-добрият орален секс в живота ѝ
Колко постоянно би трябвало да полирате ноктите?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР