Етнографският музей Етър“ за поредна година обяви надпревара за лазарки.

...
Етнографският музей Етър“ за поредна година обяви надпревара за лазарки.
Коментари Харесай

Етнографският музей „Етър“ обяви надпревара за лазарки

Етнографският музей „ Етър “ за поредна година разгласи конкуренция за лазарки. Образователната стратегия е за девойки от 13 до 18-годишна възраст, които на Лазаровден ще съживят остарялата обредност, присъща за един от най-красивите пролетни празници.

Училището за лазарки обичайно провокира интерес измежду девойките от габровските гимназии, по тази причина тази година обсегът на просветителната стратегия е уголемен и образования ще се организират с девойки от Трявна и Дряново.

Специалисти от етнографския музей „ Етър “ ще ги срещнат с празничната обредност и смисълът, който предците ни са влагали.

Момичетата ще разучават лазарски песни и танци и усвоеното ще покажат в празничната възстановка в комплекса навън край Габрово.

Един от най-красивите пролетни празници, който се отбелязва на осмия ден преди Великден, е отдаден на любовта и плодородието.

В него вземат участие девойки на възраст сред 13 и 18 години и съгласно националната традиция, мома, която не е лазарувала, не може да се задоми.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР