Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните

...
Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните
Коментари Харесай

Изписват на етикета произхода на пчелния мед

Етикетът на пчелния мед би трябвало да показва страната или страните на генезис, където е бил придобит продуктът.

Днес бе призната разпоредба, с която се регламентират условията към пчелния мед, предопределен за консумация от индивида, като задачата е да се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснени свободното придвижване на пчелния мед и достъпът до висококачествени артикули, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

С наредбата се дефинират условията към състава, характерностите, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите. 

Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с измененията в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за ръководство на агрохранителната верига.

Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в артикули, предопределени за консумация от индивида, не се позволява прибавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или прибавянето на друго с изключение на пчелен мед.

 istock istock
Пчелният мед не съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, няма непознат усет или аромат, признаци на начална ферментация, изкуствено провокирани промени в киселинността и не би трябвало да е бил нагряван по метод, който да унищожава или доста да деактивира естествените му ензими. Поленът и съставките, присъщи за пчелния мед, като се изключи филтрирания пчелен мед, не се отстраняват, с изключение на когато това не може да се избегне при филтриране.

При етикетирането на пчелен мед се съблюдават условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите и на Наредбата за даването на информация на потребителите за храните, призната от Министерския съвет и обнародвана в Държавен вестник през 2021 година.

Промените целят да лимитират нарушаванията и да се увеличи успеваемостта на осъществявания надзор.

 istock istock
Предвижда се постановлението да влезе в действие в 14-дневен период от деня на обнародването му в " Държавен вестник ", защото е нужен период за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към условията на наредбата. 

По данни на статистическата работа на Европейския съюз " Евростат " през 2021 година страните от Европейски Съюз са внесли 173 400 тона непреработен пчелен мед от страни отвън Европейски Съюз на стойност от 405,9 милиона $. За съпоставяне, през същата година те са изнесли единствено 25 500 тона от този артикул в страни отвън Европейски Съюз за 146,6 милиона $.

Най-много пчелен мед през 2021 година в страните от Европейски Съюз е импортиран от Украйна - 53 800 тона, което се равнява на 31 % от целия импорт на продукта в Европейски Съюз от страни отвън него. Следват Китай (48 хиляди тона, 28 % от общия импорт в ЕС), Meксико (15 500 тона, девет на 100 от общия импорт в ЕС), Аржентина (14 400 тона, осем % от целия импорт в ЕС) и Бразилия (7900 тона, пет на 100 от общия внос).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР