Естония отново пусна в експлоатация своите електроцентрали, които работят посредством

...
Естония отново пусна в експлоатация своите електроцентрали, които работят посредством
Коментари Харесай

Естония се връща към използването на шистов петрол на фона на отказа от руски енергийни доставки

Естония още веднъж пусна в употреба своите електроцентрали, които работят чрез изгарянето на шистов нефт (петролни шисти), откакто в отговор на съветската военна инвазия в Украйна балтийските страни стопираха вноса на редица артикули от Русия, измежду които и на енергийни запаси, написа Ройтерс.

Решението на Естония, което е оттегляне от напъните на страната последователно да се откаже от мощно замърсяващите горива, отразява това, което се случва в доста страни от Европейския съюз. Правителствата им лимитират зависимостта на тези страни от съветския газ, който задоволяваше към 40 % от търсенето на синьо гориво в Европейски Съюз и се надпреварват да открият други снабдители на газ или различни горива на фона на идната зима, отбелязва Ройтерс.

" Тези централи са застраховката на Естония, защото работят с шистов нефт, който е разполагаем ", споделя Хандо Сутер, основен изпълнителен шеф на държавната енергийна компания " Ести сила ".

" Предприемаме това, с цел да компенсираме дефицита на енергийни доставки и високите цени на силата ", прибавя Сутер.

Той отбелязва, че Финландия и балтийските страни - Естония, Литва и Латвия, са изгубили импорт на съветски енергийни запаси, който се равнява на 2,5 гигаватчаса, и който би трябвало да бъде обезщетен, с цел да не се стигне до " режим " на тока.

При генерирането на 1 мегаватчас електрическа енергия посредством шистов нефт се отделя към 1 звук въглероден диоксид (CO2), което се равнява на приблизителното количество от нездравословния газ, отделяно при изгарянето на въглища, отбелязва Ройтерс, като се базира на данни на държавното управление на Естония и на Агенцията за енергийна информация (EIA) на Съединени американски щати.

На този фона обаче цените на електрическата енергия в трите балтийски страни безусловно се изстреляха нагоре и доближиха през август до 4 хиляди евро за 1 мегаватчас, което е горната ценова граница, избрана от енергийната борса. Инфлацията в Естония, Литва и Латвия се увеличи до към 20 % на годишна основа.

Използването на шистов нефт не е положително решение за околната среда, само че " при тези невиждани условия ние в действителност би трябвало да използваме всичко, което можем, с цел да понижи потреблението на природен газ и да ограничим нашата взаимозависимост от вноса на съветски изкопаеми горива ", безапелационен е представител на държавното управление на Естония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР