ЕС трябва да настоява за пълните детайли по убийството на

...
ЕС трябва да настоява за пълните детайли по убийството на
Коментари Харесай

Туск: ЕС трябва да избегне всякакво лицемерие по случая Кашоги

ЕС би трябвало да упорства за цялостните елементи по убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги и да избегне каквото и да било „ двуличие “, предизвести президентът на Европейския съвет Доналд Туск, представен от БГНЕС.
В тирада пред Европейския парламент Туск сподели, че чака от страните-членки и институциите на Европейски Съюз да избегнат всяка " двусмислена игра " във връзка с убийството на критик на Саудитска Арабия - огромен западен съдружник.
Туск може би загатва за опасенията, че някои в Европа биха сложили финансови или политически ползи пред настояването за истината.
" Това беше толкоз извънредно закононарушение, че даже и най-малката диря от двуличие би стоварила позор върху нас ", сподели Туск пред евродепутатите и членовете на Европейската комисия.
" Не е моя ролята да заявя кой желае да отбрани ползите си тук, само че знам едно нещо: единственият европейски интерес е да разкрие всички детайлности по този случай, без значение кой е зад него ", сподели някогашният полски министър председател.
" Знаейки вашата сензитивност и увереност, имам вяра, че няма да позволите на Европа, държавите-членки или институциите да се включат в каквато и да било двусмислена игра ".
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не си разреши да насочи виновността за гибелта на саудитски критик към саудитското управление.
Но в речта си във вторник той сподели, че убийството е планувано подробно, като упорства всички участници да бъдат изправени пред съда. Той споделя детайлности с най-големия съдружник на Саудитска Арабия - Съединените щати.
След 17 дни на гневно отказване Саудитска Арабия съобщи в събота, че журналистът е бил погубен " юмручен пердах " в саудитско консулство в Истанбул - без да разкрива местонахождението на неговото тяло.
Това изказване беше посрещнато изрично скептично по целия свят.
Преди това Саудитска Арабия твърдо отхвърляше изказванията на турски представители, че Кашоги е бил погубен от саудитски сътрудници, които са разчленили тялото му. Рияд твърдеше, че съперникът на властта е излязъл жив от дипломатическото посланичество. Анализаторите считат, че закъснялото признание от страна на Саудитска Арабия за убийството на Хашоги е ориентирано към изместване на отговорността за това действие от властващия престолонадследник принц Мохамед бин Салман.
Кралството уволни двама високопоставени помощници на престолонаследника, както и трима разследващи чиновници и арестуваха 18 саудитски обвинени, в което някои анализатори видяха изкупителна жертва, с която с цел да потушат световното отвращение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР