ЕС не се произнесе по въпроса за безвизовото пътуване на

...
ЕС не се произнесе по въпроса за безвизовото пътуване на
Коментари Харесай

Косоварите са недоволни и обезсърчени от ЕС

ЕС не се произнесе по въпроса за безвизовото пътешестване на жителите на Косово, а това провокира възмущение и разубеждаване в най-новата страна на Стария континент. Прищински предприемач предприе ответни ограничения и нанесе удар на чиновниците на Европейски Съюз там, където боли най-вече – в стомаха, написа Асошиейтед прес.

Собственикът на ресторант “При мама” 50-годишният Шпетим Певкели, който повече от десетилетие обслужва чиновниците от централата на задачата на Европейски Съюз за господство на закона, намираща се от другата страна на улицата, сложи табела на заведението си: „ Протест - неразрешено влизането за жители на Европейски Съюз без визи. “

Макар че това може да се възприема единствено като ход за привличане на вниманието, разочарованието измежду косоварите от забавянето на влизането на страната в Шенгенската зона за безвизово пътешестване в 27-членния блок в действителност е същинско. При сегашната обстановка те би трябвало да чакат с часове, с цел да аплайват за виза за Европейски Съюз, където живеят членове на фамилиите на доста от тях.

Миналата седмица се надяваха, че на срещата си водачите на Европейски Съюз, наред с всичко останало, ще се произнесат и по въпроса за отпадането на визите за тяхната страна. Но въпросът не бе разискван.

През юли 2018 година Косово извърши всички нужни условия за либерализиране на визовия режим. Европейската комисия и Европейският парламент насочиха апел за присъединение на Прищина към безвизовия режим.

Не оказва помощ изключително и това, че пет страни членки на Европейски Съюз не признават косовската самостоятелност. Прищина разгласи самостоятелност през 2008 година след война там през 1998-1999 година

Когато Косово беше част от някогашна Югославия, косоварите, които са най-вече етнически албанци, можеха да пътуват свободно на всички места. Сега някои от тях се обръщат към прилежаща Албания, която има достъп до безвизови пътувания, с цел да си вземат паспорт.

Някой желае да отиде при вуйна си или брат си (в ЕС) и когато научихме (че нямаше решение на ЕС) още веднъж бяхме обезсърчени, унижени и оттова пристигна концепцията за възбраната за чиновниците на Европейски Съюз, сподели Певкели.

По думите му би трябвало да се провежда митинг, с цел да се покаже недоволството и отчаянието на жителите на Косово.

Миналата седмица разочарованата президентка на Косово Вьоса Османи сподели, че мирът и стабилността в Европа са немислими без консолидираното на страните от Западните Балкани. Хората в Косово желаят повече благоприятни условия и прогрес. Те желаят безвизов режим, с цел да виждат, усещат и живеят в Европа, сподели тя, добавяйки, че жителите на Косово „ остават изолирани в сърцето на континента, където живеят “.

По време на войната в Косово 1998-1999 година за отделянето на тогавашната област от Сърбия починаха над 13 000 души, най-вече етнически албанци. Конфликтът завърши, откакто 78-дневните бомбардировки на НАТО принудиха Сърбия да изтегли войските си и да отстъпи ръководството на Организация на обединените нации и НАТО.

Прищина разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Съединени американски щати и по-голямата част от Запада признават независимостта на Косово, само че не и Белград, подсилен от Русия и Китай.

Певкели сподели, че е уверен, че в заведението му няма да дойдат да се хранят чиновници на Европейски Съюз. " Те ще схванат, че знакът е за тях и ще го спазят “, сподели той.

(София Ангелова, със съкращения)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР