Енциклопедия Британика приема за начало годината, завършваща с 0, американската

...
Енциклопедия Британика приема за начало годината, завършваща с 0, американската
Коментари Харесай

2020 или 2021 година? Кога започва всъщност новото десетилетие?

 Енциклопедия " Британика " приема за начало годината, завършваща с 0, американската морска обсерватория – с единица

Започва ли новото десетилетие? Спорът се завихри още преди настъпването на 2020-а година. Всъщност, той се води всякога, когато изпращаме година, завършваща на 9 и посрещаме година, която приключва с 0, напомни щатската телевизия Си Ен Ен, която посвети специфичен материал на тематиката.

Енциклопедия " Британика " приема за начало на едно десетилетие 1 януари на годината, завършваща с 0, а за край тази с 9. Американската морска обсерватория обаче показва за начало на новата декада 1 януари 2021 година

И двете страни в разногласието имат право за началото на новото десетилетие, споделя водещият редактор на " Тайм анд Дейт Нет " Константин Бикос, представен от Би Ти Ви.

Причината е, че има два разнообразни метода за категоризиране на декадите, разяснява Бикос пред Си Ен Ен – от годината, завършваща с 0 до годината с 9 или с годината, завършваща с 1 до годината на 0. Според " Тайм и Дейт Нет " е обикновено, когато приказваме за декади, да включваме годините от 0 до 9. Никой не включва 1990 година към 80-те, а всички възприемат, че десетилетието обгръща интервала от 1990 до 1999 година

Проблемът в тази ситуация е подбуден от грегорианския календар, по който се регистрира времето в по-голямата част от западния свят. За начало на новата епоха в него се приема годината на раждането на Исус Христос. Началото на тази система е сложено през 525 година от монаха Дионисий Екзигус, който се пробва да дефинира датата на Великден на база на рождената дата на Христос, която актуалната просвета е потвърдила, че не е акуратна. Така се появява датирането на събитията от новата епоха или " от Христа ". Тогава Дионисий обаче не регистрира годините преди появяването на бял свят на божия наследник.

Това е направено по-късно, през 731 година, от различен духовник на име Беда Достопочтени, който датира събитията преди раждането на Христос и на бял свят се появява датировката преди новата епоха. Беда обаче не включва при изчисленията на своята датировка година 0 и по този начин последната година от преди новата епоха се препокрива с година 1 от Христа.

Така умерено можем да кажем, че на 31 декември 10 година от Христа е настъпил краят на първото десетилетие от новата епоха. Същата логичност умерено може да се отнесе и до 2020 година

Константин Бикос обаче е безапелационен, че началото на вековете и хилядолетията настава с последния ден на годините, завършващи с 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР