Енергийният министър Теменужка Петкова обяви събитието за ключово за българската

...
Енергийният министър Теменужка Петкова обяви събитието за ключово за българската
Коментари Харесай

"Булгаргаз" купува по-евтин втечнен природен газ от САЩ

Енергийният министър Теменужка Петкова разгласи събитието за основно за българската енергетика.

© Надежда Чипева През юни България за първи път ще стартира да получава полутечен природен газ за вътрешното си ползване. Доставките са по контракт сред " Булгаргаз " и холандската KOLMAR NL, като става дума за 90 млн. куб. м газ с генезис от Съединени американски щати - от записаната в Хюстън Cheniere Energy. Количествата ще се разтоварват на терминала " Ревитуза " край Атина и ще постъпват през връзката Сидирокастро-Кулата, чийто реверсивен потенциал е до 5 млн. кубика дневно. За третото тримесечие със същия снабдител са контрактувани още 50 млн. куб. метра.

" Цената е по-ниска от тази, която получаваме от " Газпром ", заради което може да се приказва за същинска диверсификация и нова крачка към либерализацията на газовия пазар ", разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Както контрактуваните след търг през април доставки на 144 млн. куб. м от държавната газова компания на Гърция - DEPА, по този начин и тези от KOLMAR NL ще бъдат употребявани от " Булгаргаз " за нагнетяване и предпазване в " Чирен " и няма да доведат до неустойки по контракта с " Газпром ". " Потребители ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния интервал на 2019-20 година, когато закупените на търга и съхранени количества ще бъдат пласирани към крайните клиенти – както битовите консуматори в страната, по този начин и българската промишленост ", изясни изпълнителният шеф на газовия снабдител Николай Павлов.

Какво е контрактувано

Общият импорт на природен газ, друг от съветския, ще бъде в размер на 284 млн. куб. м., което е малко под 10% от общото годишно ползване в страната. Отделно от това " Булгаргаз " е подписал и контракт с сдружението " Дексиа България " за импорт на природен газ през третото тримесечие на тази година на още по-добра цена, само че по информация на " Капитал " количествата по него са минимални.

Конкретните доставни цени както за втечнения газ от Съединени американски щати, по този начин и за доставките от DEPА не са оповестени обществено. По информация на " Капитал " обаче финансовият резултат от контракта с гръцката компания е към 7 млн. лева, което поради количеството съставлява 8-9% по-ниски цени от тези на " Газпром ". Сега изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов уточни, че при директните договаряния с холандската компания са реализирани по-добри условия, в сравнение с обществения търг, извоюван от DEPА. По думите му общият резултат от различните доставки се пресмята на към 15 млн. лева, което значи, че цените на KOLMAR NL са с близо 10% по-ниски от тези на " Газпром ".

По тази причина държаният газов снабдител ще изиска понижение на цената на природния газ от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за третото тримесечие с 0.22%. Без различните доставки съгласно Павлов е щяло да има повишение на цените, защото цената на " Газпром " зависи от котировките на петрола и курса на $, които се покачват през последните месеци.

Газовата борса

Министър Петкова разгласи още, че с изключение на актуалните доставки KOLMAR NL е подал публично писмо в министерството на енергетиката, с което е направил заявление за присъединяване в бъдещата борсова търговия с газ, като се ангажира да обезпечи 500 млн. куб. м LPG на година за период от 5 години. По думите на изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов има действителен късмет платформата за търговия с природен газ в България да стартира от 1 октомври. Държавната компания, която оперира директната газова мрежа, към този момент сътвори за задачата своя дъщерна компания - " Газов хъб Балкан " ЕАД, чиято цел е да сътвори платформи за търговия на природен газ в България и сега се водят договаряния с Централноевропейската газова борса за взаимно осъществяване на този план. Кои са KOLMAR NL
Компанията е 100% благосъстоятелност на швейцарската KOLMAR Group – един от най-големите в света търговци на петрол, нефтопродукти, газ и възобновима сила. Има дълготраен опит в сферата и оперира с подразделения в 34 страни от Европа, Азия, Арабския залив, Северна и Южна Америка. KOLMAR Group К.Г. има 2 рафинерии в Съединени американски щати, както и логистични уреди и терминали в целия свят. Годишният оборот на групата е над 20 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР