Енергийната ефективност на сградите е от основно значение, особено когато

...
Енергийната ефективност на сградите е от основно значение, особено когато
Коментари Харесай

Общините - основният фактор за развитието на енергийната ефективност

Енергийната успеваемост на постройките е от главно значение, изключително когато е потвърдено, че постройките са преди всичко по енергийно ползване, изпреварвайки превоза. Преодоляването на енергийната взаимозависимост и все по-нарастващото ползване на сила, събраха над 60 представители на общините, през днешния ден, в постройката на Френския институт. Поводът беше провеждането на третия семинар за енергийната успеваемост на постройките, част от конкурс „ ЕКООБЩИНА “ 2018, който се провежда от посолството на Франция в България.
Домакин на събитието беше Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България. Той загатна пред присъстващите, че плановете в региона на енергийната успеваемост, осъществени от българските общини, са извънредно сполучливи. „ Българските специалисти са потвърдени експерти и с помощта на работата им в общините, резултатите са толкоз положителни. Именно локалните управляващи са най-подходящите за предприемане на ефикасни дейности за справяне с климатичните промени “, акцентира той.
Гост на събитието бе Валентин Йовев, зам.-министър на районното развиване и благоустройството. Той заключи направеното от Министерство на регионалното развитие във връзка с енергийната успеваемост като акцентира, че тя е водещ приоритет на Министерството пред последните години. „ Вече е пристигнало времето да приспособяваме стопанската система и живота си по този начин, че да ставаме все по-малко подвластни от съществуващите енергийни запаси, които да пестим за богатството на идващите генерации “, приключи обръщението си зам.-министър Йовев.
Презентациите започнаха с лекцията на Таня Христова, кмет на Габрово. Ръководената от нея община завоюва премията в конкурс „ ЕКООБЩИНА “ 2017 в категорията „ Енергийна успеваемост на постройките “ за огромни общини. Г-жа Христова показа програмата за енергийна успеваемост на публичните здания и частните жилища и целите на община Габрово в тази област.
Община Смядово бе отличена като победител в категорията „ Енергийна успеваемост на постройките “ за дребни общини в конкурс „ ЕКООБЩИНА “ 2017. Иванка Петрова, кмет на Смядово показа политиките на общината в тази област. Мерки за енергийна успеваемост са приложени в над 8 общински здания и в многофамилни жилища с обща разгърната застроена повърхност от 29 002 кв.м. Г-жа Петрова заключи резултатите – реализирано е понижаване на енергопотреблението на семействата и спестовност на разноските им през зимата. Обновяването на входовете на постройките, благоустрояването на междублоковите пространства и придобиването на нов и съвременен образ на града, оказват удобен резултат с повишение цената на парцелите и самочувствието на жителите.
Според френската законодателна рамка, Законът за енергийния преход за зелен напредък от 17 август 2015 година е заложил няколко значими цели за трайна смяна във връзка с околната среда и енергийната успеваемост. До 2030 година би трябвало да се реализира понижаване с 40% на излъчванията на газове с парников резултат спрямо 1990 година и с 30% на потреблението на сила от горива.
Всички общини могат да подават кандидатури за присъединяване и в петте категории за тазгодишното издание на „ ЕКООБЩИНА “. Крайният период за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 година Следващият семинар, част от самодейността „ ЕКООБЩИНА “ е отдаден на устойчивото ръководство на обществените пространства, който ще се организира на 29 май 2018 година в постройката на Френския институт в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР