Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда.

...
Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев очаква увеличаване, но не голямо, на случаите на коклюш у нас

„ Активните случаи на коклюш у нас са малко над хиляда. Това дава отговор почти на упованията – имаше закъснение на хода на болестта, което се дължи на разсредоточаването на учениците към празничните дни. Сега евентуално ще има някакво ускорение на хода на епидемията, която обгръща и нови региони. Очакваме, въпреки и не с високи темпове, да се усилват случаите – поради неприятното имунизационно покритие, изключително в ниските възрасти. “

Това сподели в Праймтайм основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

 
Очаквам 2-3 хиляди случая до края на годината. На фона на 32-те хиляди случая в Европа единствено за първото тримесечие, това не е някаква впечатляващо число.
Според него обаче, по-важното е, че явно няма условия за някакво доста бързо и доста дейно разпространяване. Все отново, тези деца, които са навреме ваксинирани, имат задоволителен имунитет, с цел да не възникне заболяване, показва той.

Смъкването на възсрастовата граница за имунизация против коклюш сигурно ще даде доста по-добра отбрана, уверен е доцент Кунчев. А по отношение на самата имунизация той показа, че „ има интерес, въпреки и не взривообразен “.

 
При класическия коклюш признаците са доста ясни: детето кашля – грубо, дълготрайно, до степен да посинява, да не може да си вземе въздух. Разбира се, това е цялостната картина, която не всеки път е налице - при ненапълно ваксинирани и от дълго време ваксинирани няма да я видите в този тип. Но всяка една продължителна кашлица, суха, съсредоточена повече в нощния интервал, която не се повлиява от лекуване над седмица, към този момент е индикатор, че е добре да създадем консултация. И най-добре да се направи проучване, с цел да потвърдим дали това е коклюш или не.
Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР