НАТО няма да оцелее без САЩ, а Украйна ще бъде

...
НАТО няма да оцелее без САЩ, а Украйна ще бъде
Коментари Харесай

Foreign Affairs: НАТО няма да оцелее без САЩ, Украйна ще бъде първата жертва

" НАТО няма да оцелее без Съединени американски щати, а Украйна ще бъде първата жертва в Европа. След като завладее цяла Украйна, Путин евентуално ще се концентрира върху балтийските страни ", написа сп. Foreign Affairs, представено от " Фокус ".

Миналия месец НАТО, най-успешният боен съюз в света, означи своята 75-та годишнина. Някои се притесняват, че това може да е била последната му годишнина с водеща роля на Съединените щати. Предишният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп към момента счита алианса за стар. Ако бъде избран отново, той съобщи, че ще насърчи съветските водачи да вършат " каквото, по дяволите, желаят " на страните членки, които не заплащат това, което той счита за задоволително за защита. Второто президентство на Тръмп може да има тежки последствия за европейската сигурност.

Защитниците на Тръмп настояват, че той блъфира, с цел да притисне Европа да харчи повече за защита. Но някогашни американски чиновници, които са работили в тясно съдействие с Тръмп за НАТО по време на неговия мандат, са уверени, че той ще се отдръпна от алианса, в случай че бъде избран отново.

" Тръмп мощно се възмущава от по-умерените съветници, които са го държали под надзор по време на първия му мандат. Ако стигне до Белия дом през 2025 година, задръжките ще бъдат отстранени ".

Конгресът на Съединени американски щати също е угрижен. Наскоро одобри законодателство, което не разрешава на президент да се отдръпна от НАТО, в случай че Конгресът не утвърди това с две трети от гласовете в Сената или акт на двете камари на Конгреса. Но Тръмп може да заобиколи тази възбрана. Той към този момент изрази подозрения по отношение на желанието си да съблюдава член 5 на клаузата за взаимна защита на НАТО. Чрез прекъсване на финансиране, отзоваване на американски войски и командири от Европа и блокиране на значими решения в Северноатлантическия съвет (висшият консултативен орган на НАТО), Тръмп може трагично да отслаби алианса, без публично да го напусне. Дори и да не отдръпна изцяло американската поддръжка, сегашната позиция на Тръмп по отношение на НАТО и незаинтересоваността му да поддържа Украйна, в случай че бъдат признати като национална политика, ще разбият европейското доверие в американското водачество и военната увереност.

Според публицисти, в случай че Тръмп бъде избран отново и продължи да упражнява антинатовските си инстинкти, първата жертва ще бъде Украйна. Тръмп се опълчва на спомагателна военна помощ за Киев и продължава да глези съветския президент Владимир Путин. Освен това, в случай че Съединени американски щати отслабят или прекратят отбранителните си задължения към Европа, европейските страни ще се почувстват по-уязвими и може да изпращат все по-малко военна помощ на Украйна.

" С фрапантни съкращения на помощта Киев може да бъде заставен да контракти неподходящо съглашение с Москва, което ще остави Украйна като дребна страна, военно и стопански уязвима за Русия. Ако защитата на Украйна се срине изцяло, брутални репресии и насилствена русификация чакат към 38 милиона души ", написа Foreign Affairs.

Без американска помощ НАТО ще загуби огромна част от военното си преимущество над Русия. Европейската отбранителна промишленост остава мощно фрагментирана и развиването на нужния защитителен потенциал, с цел да се компенсира загубата на американска поддръжка, може да отнеме остатъка от това десетилетие.

Щетите няма да бъдат лимитирани до Европа.

Ако Тръмп желае да се отдръпна от НАТО, с цел да накаже съдружниците за несъответстващите им разноски за защита, за какво Съединените щати ще поддържат уговорките си към своите азиатски съдружници, доста от които сега харчат даже по-малко от страните от НАТО?

Засега отбранителните връзки сред Съединените щати и техните съдружници в Азия, като Австралия, Япония и Южна Корея, стават все по-силни пред лицето на китайските провокации. Но неналичието на доверие в уговорките на Съединени американски щати може да накара някои от тези страни да се стремят към нуклеарни оръжия, с цел да компенсират нуклеарните преимущества на Китай и Северна Корея, подкопавайки нежната непоклатимост, която преобладаваше в района от десетилетия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР