Електронното издание на скопския вестник Вечер, цитирано от агенция Фокус,

...
Електронното издание на скопския вестник Вечер, цитирано от агенция Фокус,
Коментари Харесай

Защо Меркел спъва преговорите за македонското членство в ЕС?

Електронното издание на скопския вестник " Вечер ", представено от организация " Фокус ", разгласява публикация, в която изяснява за какво канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел се опълчва на започването на договаряния за македонското участие в Европейския съюз.
Дебатите в Бундестага бяха извършени в четвъртък и като цяло депутатите в немския парламент поддържаха участието на Северна Македония в НАТО, само че влязоха в открит спор по отношение на договарянията на страната с Европейски Съюз. Въпреки че фокус на съвещанието трябваше да бъде ратификацията на Протокола за участие на югозападната ни съседка в НАТО, полемиките се изместиха към вероятното участие на страната в Общността.
Атмосферата бе нажежена от депутата на „ Зелените “ Юрген Тритин, който акцентира, че в самото държавно управление в Берлин има спор във връзка с започването на договарянията сред Скопие и Брюксел. Меркел се опълчва на стартирането им, до момента в който Министерството на външните работи ги поддържа. Партиите от огромната коалиция нямат единодушие по въпроса, акцентира Тритин. А желанието на жителите на Северна Македония е да бъдат част освен от НАТО, само че и от Обединена Европа, акцентира „ зеленият “ народен представител.

Според Тритин гръцкият министър председател Алексис Ципрас е пожертвал политическата си кариера, с цел да реализира съглашение със Скопие. То ще коства загубата на властта на идните предварителни избори в Гърция. „ Подозирам, че канцлерът и ХДС желаят да отсрочат разискванията по този въпрос, до момента в който в Гърция не пристигна „ Нова народна власт “ на власт, с цел да блокира влизането на Северна Македония в Европейски Съюз “, съобщи Тритин, напомняйки, че Европейската комисия е дала ясна рекомендация по отношение на началото на договарянията.
Критикувайки сходна политика, Тритин попита дали някой желае жителите на Северна да бъдат третирани като „ европейци от втора класа ". „ Зеленият “ народен представител подсети, че Германското външно министерство осведоми Бундестага още на 8 май, че е належащо да се разгласи началото на договарянията със Северна Македония.
„ Ако е по този начин, каква причина държавното управление и обединението да не слагат този въпрос пред Бундестага? Досега към този момент щяхме да сме разискали въпроса и щяхме да получим единодушие в Съвета на Европейски Съюз “, увери опозиционният политик.
Двама членове на ХДС, Кристиан Шмит и Петър Байер, дадоха отговор на забележките на Тритин.
Според първия, изказването на Тритин няма „ връзка с действителността ". Той добави, че „ участието на Северна Македония в НАТО е подготвена работа, без значение кой е на власт в Гърция ". Той похвали ролята на Северна Македония на Балканите, наричайки я „ цитадела на мира ", която постоянно е пособия в най-трудните моменти.
Според Шмит стратегическият интерес на Германия е западните балкански страни да станат част от Европейски Съюз. Той увери, че договарянията за участието им ще стартират „ скоро ". Същевременно той акцентира, че Северна Македония и Албания би трябвало да стартират договаряния в пакет, въпреки Тирана да е изправена пред „ избрани проблеми ", които изискват дълго изследване на отчета на Европейска комисия.
На собствен ред Петър Байер приветства споразуменията, които Македония реализира с Гърция и България, само че подлага на критика потребността на страната от по-нататъшни старания в битката с проведената престъпност, корупцията, правосъдната система и обществената администрация.

Депутатите от ХДС на канцлера Ангела Меркел оповестиха предходната седмица, че до началото на лятната почивка в края на юни няма да има време за разглеждане и гласоподаване на отчета на Европейска комисия за Северна Македония. Ето за какво югозападната ни съседка има опция да получи мечтаната дата за започване на договаряния с Европейски Съюз това лято.
Но двама членове на ХДС, Гюнтер Крихбаум и Йохан Вадефул, на собствен ред обявиха предходната седмица, че началото на договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания ще бъдат разисквани в края на септември. „ Не може да действаме преждевременно. Подобно нещо не е целесъобразно пред немските жители, нито пък е уместно за двете страни “, разяснява Вадефул.
Социалдемократът Карл-Хайнц Брунер похвали компромиса сред Скопие и Атина и уточни, че влизането си в НАТО на „ Северна Македония не би трябвало да взима моркова ", т.е. започването на договарянията за участие в Общността. Страната е в сърцето на Европа и е изпълнила всички условия за започване на договарянията, сподели Брунер.
Неговият сътрудник от ГСПД, Йосип Юратович, предизвести, че „ в случай че на Северна Македония скоро не се даде откровена вероятност за участие в Европейски Съюз, демократите в страната ще бъдат под напън и в това време - нашата лична стратегическа сигурност в Европа ".
На утвърждението на Протокола за участието на Северна Македония в НАТО се опълчиха популистката „ Алтернатива за Германия “ и партията „ Левица “, отбелязва в умозаключение скопското издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР