Електромобилите все още трудно пробиват на родния пазар, но тенденцията

...
Електромобилите все още трудно пробиват на родния пазар, но тенденцията
Коментари Харесай

Електромобилите остават в тъча заради мижави държавни стимул...

Електромобилите към момента мъчно пробиват на родния пазар, само че наклонността е броят им да пораства. Според формалните данни на КАТ в България има малко над 3,3 млн. леки и лекотоварни автомобила с дейна регистрация към 1 юли 2022 година. От тях с чисто електрическо задвижване са 4862, или едвам 0.15% от общия автопарк в страната. Ако към тях прибавим близо 30 хиляди возила с хибриден мотор, то съотношението още веднъж ще остане под 1%.

Като % това е незабележим дял, само че въпреки всичко е стъпка напред по отношение на юли 2020-а, когато записаните коли на ток бяха три пъти по малко - едвам 1618 на брой.

За всеобщия консуматор в България автомобилът на ток остава екзотика, макар че към този момент

има половин дузина по-малки и компактни електрифицирани коли на цена под 50 хиляди лева

Техният огромен минус обаче остават дребните акумулатори, които трансформират сходно возило в подобаващ избор за втори, предпочитано градски автомобил. 

Големият проблем на родния пазар съгласно Калин Димитров, който внася и инсталира зарядни станции за електрички в страната и Румъния, е цялостната липса на тласъци и държавна политика. По думите му, в случай че у нас едвам 0,15 на 100 от общия автопарк е електрифициран, то в северната ни съседка по публични данни към средата на тази година делът на електрическите автомобили към този момент гони съвсем 1%, или близо шест пъти повече. 

В Румъния да вземем за пример властите отпускат 10 хиляди евро помощ при покупка на  електромобил и 4250 евро помощ за цялостен хибрид. Това е 

довело до  скок на продажбите в страната с над 300% през предходната година.

Гръцкото държавно управление пък връща на купувача до 5500 евро от покупната цена за електрически автомобил, а за таксиметровите превозвачи на ток дотацията е до 8000 евро, плюс 2500 евро за бракувано остаряло транспортно средство. Дори в Сърбия, която към момента не е част от Европейски Съюз, се предлага държавна дотация и отстъпка от цената на електрическите автомобили.

У нас кабинетът на Кирил Петков заложи механизъм за държавна дотация при покупката на електрически автомобил. Българската страна възнамерява да финансира покупката на фабрично ново електрическо МПС, като държавата поеме до 6135 евро (или 12 000 лева.) от крайната цена, само че не повече от 30%. Средствата за задачата ще дойдат от оперативна програма  " Околна среда 2021-2027 ". Но близо 9 месеца след този анонс към момента мераклиите да карат автомобил без мотор с вътрешно горене заплащат цялостната цена.

„ В околните 4-5 години единствено по-богатите кръгове на българското общество, които имат сигурни приходи или са пионери в своите области, ще могат да си разрешат електрически автомобили ",  категоричен е д-р Веселин Грозданов, учител във Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков ". По думите му, едно нормално семейство, което си закупува общоприетоо автомобил втора ръка на 5-10 години, 

надали като му се дадат 12 хиляди лева, би доплатило още 60-70 хиляди за кола на ток.

Според Грозданов с тази дотация България прави дребна стъпка към политиките за поощряване на ековозилата, които се ползват от години в други европейски страни. Финансовите принадлежности там постоянно са комбинирани с условие за предаване за преработване на остарели коли, които замърсяват най-вече.

Друг сериозен проблем пред електрификацията на автомобилния парк в страната ще се окаже и непрекъснато растящите цени на електрическата енергия. Допреди година страната ни беше в топ 3 на най-изгодните дестинации за шофиране на електричка, що се отнася до разноските за зареждане. Проверка на " Марица " при започване на 2021 година пък сподели, че близо 75% от всички зарядни станции в страната тогава са били безвъзмездни - т.е. разноските за 100 км път при съвсем всички водачи на електрически автомобили са били 0 лв.. В момента обаче, въпреки и мрежата от зарядни станции да е нараснала съществено своя брой, едвам под 2​0 на 100 от тях към момента са без пари. 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР