Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За съжаление, днес

...
Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За съжаление, днес
Коментари Харесай

Нека не се залъгваме за електромобилите


Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За страдание, през днешния ден това е към момента заблуда. Колкото и някои да се пробват да ни убедят в противното. Защо крият цялата истина за електрическите автомобили? Коментар на Е. Лилов.

Електромобилът ще избави света! Екологично чист е: не изпуска отровни излъчвания. Никакви излъчвания в действителност - заради което няма шумозаглушител. Електромобилът щади природата, беззвучен е и не разхищава лимитираните изкопаеми запаси на планетата Земя. Наричат го " автомобила на бъдещето ", който ще ни помогне умерено да кажем довиждане на ковенционалния мотор с вътрешно горене и да го изпратим в музея на техническите открития.

Наистина ли е по този начин? Защо премълчават другата част от приказката? Защо не споделят цялата истина? Колко екологично чисти са електрическите автомобили в реалност?
Редакцията предлага
Каква е цялата истина?

Още предходната година завесата беше страхливо открехната от шведското Министерство на превоза и Стокхолмския Институт за околната среда (IVL). Техните специалисти са пресметнали, че производството единствено на една зарядна батерия за електрическия автомобил Tesla S изхвърля в атмосферата забележителните 17 тона CO2! А това прави този " автомобил на бъдещето " не по-малко замърсяващ околната среда, в сравнение с един съвременен бензинов или дизелов автомобил след пробег от 200 хиляди километра! Казано по различен метод: още преди да е минал и един километър, този екоавтомобил към този момент е нанесъл на природата същите вреди, каквито ѝ предизвикват и колите с мотори с вътрешно горене, само че след дълъг пробег и доста години употреба.

Но и това не е целият роман. Казват ни, че можем да си зареждаме електрическата кола напряко от мрежата - задоволителен е единствено един електрически контакт в гаража. Хайде обаче и тук да надникнем под повърхността. В Германия токът, който тече в мрежата, е създаден главно от въглища или природен газ. В България не е по-различно. А това ни дава съображение да кажем на гордите притежатели на Opel Ampera или Toyota Prius: И вашите съвременни возила са не по-малки убийци на климата!

Емилиян Лилов

Ще мине още доста време

Някои ден електрическите коли ще щадят същински околната среда. Но това ще е допустимо едвам когато сме в положение да зареждаме батериите им с екологично чист ток. И когато за производството на самите акумулатори към този момент се употребяват възобновими запаси.

Дотогава обаче ще изтече доста вода, несъмнено ще минат десетки години. И до момента в който това не се случи, електрическите коли, които не нанасят никакви вреди на природата, за жалост ще си останат единствено една заблуда. Колкото и някои да се пробват да ни убеждават в противното. Някой би трябвало да го каже ясно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР