Електрическите тротинетки могат да бъдат бъдещето на градската мобилност, тъй

...
Електрическите тротинетки могат да бъдат бъдещето на градската мобилност, тъй
Коментари Харесай

Електрическите тротинетки са популярни и удобни, но липсват регулации

Електрическите тротинетки могат да бъдат бъдещето на градската подвижност, защото с едно малко транспортно средство хората могат да се придвижат извънредно бързо, означи Веселин Грозданов от клъстер "Зелен превоз " пред Bloomberg. По думите му в София електрическите скутери като един по-екологичен различен превоз към този момент са доста известни. Грозданов акцентира, че освен у нас, само че и в Западна Европа и Съединени американски щати обаче липсват регулации за тези пътни транспортни средства.

"В нашия Закон за придвижване по пътищата няма избрана формулировка за тези транспортни средства, както и къде би трябвало да се движим с тях ", разясни Грозданов и съобщи, че решението би трябвало да се вземе на национално равнище и да се промени законодателството. Според него неналичието на регулации основава голям брой въпроси за това по какъв начин би трябвало да бъде организиран процеса по потреблението на тези скутери, в това число къде би трябвало да бъдат паркоместата за тях, от кое място би трябвало да се взимат и оставят те при споделено потребление.

Грозданов означи, че капацитетът на електрическите тротинетки не би трябвало да изключва развиването и на градския превоз, както и закупуването на допустимо най-вече нови транспортни средства за него. Според специалистът би било добре в това отношение България да се поучи от западния опит и проблемите, с които тези страни към този момент са се сблъскали. Добър образец за регулация на този вид транспортни средства е Дания, в която неотдавна на минимум 30 души в датската столица бяха предявени обвинявания за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или опиати като част от акция, целяща да внуши, че разпоредбите за придвижване по пътищата в страната се отнасят и за тротинетките. Датското пътно законодателство се ползва и за водачите на тротинетки и допустимото наличие на алкохол в кръвта е еднообразно за коли и другите типове транспортни средства.

До няколко месеца в София ще се появят първите споделени електрически тротинетки. Още напролет две водещи компании в региона - Lime и Voi, изявиха предпочитание да си партнират със Столична община и да дават услугата. Третият евентуален снабдител е от България - започващата компания за споделени скутери Hobo. За да подкрепи процеса, общината е създала скица с 200 паркоместа за наемане и връщане на тротинетки, колела, скутери.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР