Елегантен платноход акостира в залива Гекова. Наблизо е островът на

...
Елегантен платноход акостира в залива Гекова. Наблизо е островът на
Коментари Харесай

С яхта до плажа на Клеопатра и царството на домата

Елегантен платноход дебаркира в залива Гекова. Наблизо е островът на Клеопатра с нереалистично бял пясък. Според легендата Марк Антоний предиздвикал да го пренесат чак от Червено море, тъй като възлюбената му отказвала да стъпи върху земя, която не е египетска. Днес посетителите се забавляват да нагряват със запалките си пясъка, който издава пукащ тон като бенгалски огън. Но е толкоз скъп, че на излизане от плажа наблюдават да изтръскате от облеклата и обувките си последната песъчинка. Да не приказваме за еретичната концепция да си гребнете малко за спомен. Къде е това приказно кътче, което вълнува въображението. Съвсем наоколо, до Мармарис. При комшиите. Нуртен Еролан е екскурзовод на исторически турове от 1994 година. В следпандемичната конюнктура са решили да разнообразят предлаганите почивки с яхтени круизи. Отличен избор за романтици, за индивидуалисти и за хора, които се стряскат от стълпотворението на ол инклузива.

Страхотно премеждие е да спреш в малко рибарско селце и да напазаруваш обяда си от утринния улов, да акостираш на безлюдно заливче, където сърцати мъжаги ти подготвят чеверме, да изкачиш изсечените в камъка стъпала до ликийска гробница, до момента в който гледаш по какъв начин платноходката ти намига с клатене на тюркоазените талази. От персонален опит ви го споделям. А Нуртен Еролан не стопира да чертае направления и да разкрива благоприятни условия за дейна отмора, даже за най-нахъсаните екстремисти. А аз пък зяпнах от изненада, когато видях корабчета с надписи на международни хранителни вериги да взимат на абордаж яхтата си, с цел да я заредят с хранителни запаси по желание.

Ако човек се вълнува повече от исторически забележителности, в сравнение с от пресни екологични артикули с усет на същинско, и те му идват на крайници. Пардон, на вълна. Ликийски гробници, римски терми и амфитеатри, средновековни замъци, раннохристиянски църкви, даже родното място на Дядо Коледа – Свети Николай Мирликийски. Чудесата за безкрайни.

Също толкоз безкрайни са оранжериите, които ще видите в случай че спрете в Кумлуджа. От там идват съвсем всички домати за българския пазар. В града по този начин са захласнати от този зарзават, че в центъра има негов монумент, а задължението на пожарната команда е да го мие всяка заран.


А Нуртен Еролан, нашият говорлив гид из яхтените пристанище на Турция в детайли изброява градовете и маршрутите, само че в случай че се чудите неповторимото синьо за кое тъкмо море се отнася, даже тя може в един миг да се затрудни. Защото там се целуват Егейско и Средиземно море. Моята събеседничка е като Шехеразада на яхтения туризъм – приказките ѝ нямат край.

Чуйте описа ѝ в звуковия файл.

Снимки: Магдалена Гигова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР