Експлозия край студентско общежитие в загребския квартал Ярун стресна жителите

...
Експлозия край студентско общежитие в загребския квартал Ярун стресна жителите
Коментари Харесай

Експлозия стресна Загреб. Причината идва от Украйна, твърди експерт

Експлозия край студентско общежитие в загребския квартал " Ярун " стресна жителите на хърватската столица нощес. 

От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че към 23 часа нощес са получени няколко сигнала от жители за експлозия, която последвала, откакто от небето паднал неидентифициран летящ обект. Инцидентът е станал край студентското общежитие " Степан Радич ". 

Веднага на място са изпратени десетки екипи на полицията, пожарната и Военна полиция. Открит е огромен кратер, а при оглед на региона са открити два парашута. Нанесени са вреди и по паркирани коли.

От хърватското Министерство на вътрешните работи призоваваха гражданите да не разгласяват фотоси и видеоклипове на разрушилия се летящ уред, написа dir.bg. 

В обществените медии обаче за малко се появиха такива. Военни специалисти, представени от хърватските медии настояват, че се касае за украински разследващ дрон Ту-141 " Стриж ", който заради щета се е оказал в Хърватия. 

" Обектът, който се разруши в Загреб, е разследващ дрон Ту-141 Стриж. Вероятно заради сериозна щета той е прелетял над Унгария и се е разрушил в Загреб. Наскоро беше оповестено, че Украйна е пуснала в употреба дронове от руската ера и доколкото знам, украинците са единствените в света, които употребяват дрона Ту-141 ", изясни пред хърватския " Дневник " Тайлър Рогоуей, специалист по военна авиация и редактор на портала War Zone.

Той добавя, че заключенията му се базират на фотосите, на които се вижда едното крило на дрона, което е останало непокътнато при конфликта със земята.

" Този вид дрон не се употребява за първи път в Украйна. Украинците го използваха по време на отцепването на Крим. Реално видяно, Ту-141 Стриж е по-скоро крилата ракета, в сравнение с обичаен безпилотен летателен уред. Пуска се от ремарке, маршрутът се дефинира авансово и се употребява за събиране на разследваща информация. И, да, има парашут, тъй че може да се употребява неведнъж ", сподели още Рогоуей.

Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е открит в източната част на езерото Ярун в квартала. 

" Ту-141 Стриж " е разследващ дрон на въоръжение в руската войска през 70-те и 80-те години на предишния век. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР