Експерти предупреждават: очаква ни много гореща пролет 2021 г. Макар

...
Експерти предупреждават: очаква ни много гореща пролет 2021 г. Макар
Коментари Харесай

Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?

Експерти предизвестяват: чака ни доста гореща пролет 2021 година Макар да е ясно, че Киев няма да може да завоюва при всеки сюжет, включващ самоотбрана против „ съветската инвазия “, той може да „ попречи на Москва да организира блицкриг “ и да реализира бърз резултат. На тази тематика е анализът на Марк Епископос в The National Interest.
През последните седмици Кремъл концентрира максимален брой сили и техника от 2014 година на руско-украинската граница. Подразделения от Западния, Централния и Южен военни окръзи на Русия бяха трансферирани всеобщо на съветска територия, граничеща с оспорвания украински Донбас, и в Крим.
 Украински политолог: Байдън смята Путин за палач, само че желае да се срещне с него Украински политолог: Байдън смята Путин за палач, само че желае да се срещне с него
Американският президент Джо Байдън предложи на съветския си сътрудник Владимир Путин да се срещнат на фона на изостряне на обстановката в Донба...
На фона на ескалиращото напрежение по отношение на продължаващия спор в Донбас военните анализатори не престават да разискват дали Русия приготвя настъпление в Украйна. Но по какъв начин може да наподобява сходно настъпление и какво ще последва? Според един от препоръчаните сюжети, Кремъл би могъл да сътвори предпоставки за възможен спор, като публично признае самопровъзгласилите се Народна република Донецк (ДНР) и Луганск (ЛНР). Под претекст за отбрана на тези проруски сепаратисти (около 640 000 от които към този момент са получили съветско гражданство) от украинската експанзия, силите, съсредоточени на съветските граници, ще стартират да се движат на запад и бързо да завземат територии, следени сега от силите на ЛНР и ДНР, които се поддържат от Русия. Въоръжените сили на Украйна не се намират в преференциално състояние, с цел да противодействат на бързото и релативно безболезнено преодоляване от Русия на противоречивия Донбас или даже да ѝ аргументи осезаеми загуби.
Перспективите за дейна партизанска опозиция в Донбас са слаби, а за проукраинските настроения се оповестява, че са незначителни в областите Луганск и Донецк и непрестанно понижават още повече.
Отнемането на ДНР и ЛНР ще разреши на съветските войски да се приближат до демаркационната линия сред Украйна и оспорваната част на Донбас. Кремъл може да спре дотук, употребявайки бързите си достижения на бойното поле, с цел да окаже напън върху Киев и Запада, както и да ги накара да признаят някаква де юре самостоятелност и де факто - статута на съветски протекторат за ДНР и ЛНР, който нормално наподобява на статута на Абхазия след руско-грузинската война през 2008 година
Ако приемем, че Западът не се намесва военно, тогава единственият проблем, пред който е изправена Русия, ще бъде административният. Спасяването на разрушената от войната инфраструктура на Донбас, както и изплащането на пенсии и даването на медицински грижи на жителите на ЛНР и ДНР ще докара до големи разноски от към този момент изтощената хазна на Кремъл.
 Сигнал от Украйна: Русия ще затвори Керченския пролив за половин година Сигнал от Украйна: Русия ще затвори Керченския пролив за половин година
Русия (РФ) разгласи за идното затваряне до края на октомври 2021 година на част от Черно море в посока Керченския пролив за военни транспортен съд...
В взаимозависимост от събитията, предхождащи това, Москва може да реши да се придвижи по-навътре навътре в Украйна. Въпреки че е малко евентуално Русия да се опита да превземе Киев, специалистите предизвестяват, че съветската атака на запад ще се състои основно от завладяването на множеството, в случай че не и на цялото черноморско крайбрежие на Украйна. Предполага се, че тази интервенция би трябвало да стартира в Мариупол и да продължи до завладяването на Бердянск. В взаимозависимост от мащаба на съветските упоритости, настъплението може да продължи до завладяването на Одеса, основният украински пристанищен град. Такъв спор би бил изцяло друг от бързото и безпроблемно вдишване на Донбас от Русия.
Тъй като украинските въоръжени сили са доста по-слаби от съветските, те евентуално ще насочат всичките си старания към яростна опозиция на съветската атака. На Русия - даже и с непреодолимо военно предимство - ще бъде мъчно да откри бързо цялостен и категоричен надзор над такава голяма крайбрежна територия. Освен това Одеса не е Донецк. Руските окупационни сили не могат да чакат да бъдат посрещнати като освободители в южните крайбрежни градове на Украйна и би трябвало да бъдат готови за възможни въстания, последвани от всеобщи цивилни жертви.
Всичко това би могло да завоюва на Съединени американски щати и Европейския съюз задоволително време, с цел да разработят и реализиран единодушие по отношение на политическите отговори, в това число военна интервенция.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР