Експерти по екология и морско дело представиха резултатите от изпълнението

...
Експерти по екология и морско дело представиха резултатите от изпълнението
Коментари Харесай

Направиха карти на замърсените райони в Бургаския залив

Експерти по екология и морско дело показаха резултатите от осъществяването на план „ Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък “.

В рамките на неговата реализация, благодарение на специфичен робот за подводни проучвания, Община Бургас и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ направиха огромно изследване на екологичното положение на Бургаския залив.

Мониторинга беше осъществен в 6 точки, където има мощно въздействие на човешката активност. Това са Пристанище Бургас, Пристанище „ Сарафово “, както на самия порт, по този начин и в акваторията му, Ченгене скеле, Северен и Централен плаж, остров Света Анастасия.

По време на подводните проучвания се събра допустимо най-вече информация за положението на морската околна среда и намиращите се в нея боклуци както на повърхността, по този начин и на дъното.

Заснетите фрагменти бяха оценени от експерти в региона на екологията и морското дело. В точките, където беше се открито съществуване на боклуци с по-големи размери, се използваха водолазни екипи за проучването им на място и при опция се изваждаха от водата.

Събраната информация е систематизирана в подробни карти. Данните ще се употребяват за формулирането на тактики и действия, които да лимитират в оптималната степен замърсяването на Черно море.

Резултатите от осъществените изследвания бяха показани на крайна конференция. Събитието се организира на 08.12.2022 година от 11:00 часа, в Заседателна зала на Община Бургас.

В нея се включиха представители на общинските администрации, неправителствения бранш и жители, работещи в областта на опазването на околната среда и устойчивото потребление на естествените запаси.

За ограничение замърсяването с пластмаса Община Бургас сътвори „ Син етикет “. С това екологично лого бяха отличени 3 заведения, които се включиха в самодейността за понижаване на полимерните боклуци и не оферират пластмаса за еднократна приложимост като бутилки, сламки, чаши и принадлежности.

Като част от ограниченията за ръководство на човешкото влияние върху морската околна среда Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ разкри нова дисциплинираност „ Полимерни замърсители в морска среда “ към магистърските стратегии „ Екология и запазване на околната среда ”, „ Екология и екологичен мениджмънт ” и „ Технология на материалите и материалознание “.

Проектът „ Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък “ се финансира по Програма за морско дело и риболовство 2014 – 2020 година, ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР