Експерти от Министерството на земеделието са на проверка във фермата

Експерти от Министерството на земеделието са на проверка във фермата ...

Фермата за норки на Градус не допусна независима проверкаЕксперти от Министерството на земеделието са на проверка във фермата за норки край село Маджерито. Фермата е на Иван Ангелов, който е собственик на фирма "Градус". Бизнесменът попадна в центъра на разкрития за корупционни схеми в земеделието с участието на управляващи от кабинета "Борисов 3". Срещу фермата за норки има протести от години. Сигнализира се за опасност и за животните, и за околната среда от отглеждането на норки.

От ръководството на фермата не допуснаха до обекта представители от неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ), по чиято инициатива се провежда проверката на земеделското министерство.

"По никакъв начин не се зачита правото на организациите и на експертите, защото при нас също има експерти – ветеринарни лекари, достатъчно подготвени по конкретния казус. Отказва се правото ни на обществен контрол за това да разгласим на обществото какво се случва вътре. Да кажем по какъв начин се извършва самата проверка и да дадем отговори на всички въпроси, които зададохме", посочи Петя Алтимирска от КАЖИ.

От организацията алармират, че има вероятност фермата да разпространява COVID-19.

Източник: banker.bg